Politie-actie in Salisbury AFP

Nederland veroordeelt de zenuwgasaanval in Salisbury nadrukkelijk. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken via Twitter laten weten. "Nederland steunt het Britse volk en premier Theresa May. Volledige steun aan het Verenigd Koninkrijk in de zoektocht naar de waarheid", zo schreef hij in het Engels.

De voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) werd op zondag 4 maart samen met zijn 33-jarige dochter Julia bewusteloos aangetroffen in een park bij een winkelcentrum in Salisbury, in het zuiden van Engeland. Ze bleken te zijn aangevallen met zenuwgas en liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis, evenals de agent die hen als eerste benaderde.

De Britse premier May liet gisteren weten dat het gas waarmee het tweetal werd aangevallen, in Rusland is ontwikkeld. Ze zei dat Rusland zeer waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de aanval. De premier eiste uitleg van de Russen en dreigde met maatregelen als Russische betrokkenheid wordt bewezen. De Russische ambassadeur werd ontboden.

Het Kremlin ontkende vandaag Russische betrokkenheid en sprak van een "politieke campagne" van de Britten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat Rusland alleen wil meewerken aan het onderzoek als het toegang krijgt tot het zenuwgas dat werd gebruikt. Volgens Lavrov weigeren de Britten dat. President Poetin riep de Britten op de zaak eerst grondig te onderzoeken voordat hij met een reactie komt.

Eerder schaarden de Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO zich achter May. De Amerikaanse president Trump zei morgen met May in gesprek te gaan over de aanval.

STER reclame