ANP

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft spijt van de manier waarop ze onregelmatigheden met de registratie van kalveren aan de kaak heeft gesteld. Begin dit jaar bracht Schouten naar buiten dat er van alles mis is met de manier waarop boeren hun kalveren administreren. De boeren kunnen daar financieel voordeel van hebben.

Meer dan 2000 bedrijven werden geblokkeerd: er mochten geen koeien meer worden aan- of afgevoerd. Schouten meldde eerder deze week aan de Tweede Kamer dat inmiddels 1800 van de geblokkeerde bedrijven zijn vrijgegeven. In de Volkskrant benadrukt ze dat ze de juiste maatregelen heeft genomen en dat ze op grond van Europese regels de bedrijven wel moest blokkeren.

Minister Schouten ANP

Maar ze zegt in de krant ook dat ze de impact van woorden als "knoeien", "sjoemelen" en "onacceptabele fraude" heeft onderschat. Veel boeren klaagden eerder over een heksenjacht. Ze zeiden dat een administratieve fout niet altijd gesjoemel hoeft te zijn.

De minister had naar eigen zeggen alerter moeten zijn op het beeld dat er sprake was van onacceptabele fraude. "Het enige dat ik kon zien was dat de kalverenadministratie bij 2100 bedrijven niet klopte. Je ziet uitschieters, maar je weet niet of het een fout is of bewust". Volgens Schouten was het allerminst haar bedoeling om een hele sector weg te zetten als frauduleus.

STER reclame