Schouten: boeren frauderen met aantal kalfjes per koe
Boeren sjoemelen op grote schaal met de registratie van het aantal melkkoeien dat zij hebben. Volgens minister Schouten zijn er mogelijk duizenden bedrijven die kalveren van de ene koe toeschrijven aan een andere koe. Een boer kan zo meer melkkoeien houden dan wettelijk is toegestaan. Dat is in meerdere opzichten profijtelijk.
De inspectie NVWA bezocht gisteren al ruim negentig verdachte melk- en jongveebedrijven. Bij de helft bleek inderdaad gefraudeerd te zijn. De fraude kwam aan het licht nadat er vorig jaar op papier opeens veel meer meerlingen per koe werden geboren dan in andere jaren. Normaal gesproken is 3 tot 5 procent van de kalveren meerling. In 2017 lag het percentage bij zo'n tweeduizend bedrijven opeens boven de 10 procent en bij 5700 andere tussen de 5 en 10 procent.
'Scherper in beeld'
Het voordeel van het registreren van meerlingen bij één koe, is dat een deel van de jonge koeien langer als jonge koe zonder kalveren te boek kan blijven staan. Koeien die nog geen kalf hebben gekregen tellen als een halve eenheid mee in de regels voor de fosfaatreductie.
Als een koe eenmaal heeft gekalfd, gaat zij melk geven en moet zij als melkkoe worden geregistreerd. Melkkoeien tellen als volledige 'eenheid' mee in de fosfaatregeling. Volgens Schouten brengt het sjoemelen nog een ander voordeel mee: de jonge koe is in praktijk een volwaardige melkkoe. "Op die manier halen boeren er financieel voordeel uit."
Uit eerder onderzoek bleek al dat boeren op grote schaal sjoemelen met de regels voor de hoeveelheid mest die zij mogen uitstoten. Schouten was daar vlak na haar aantreden al boos over. Zij zegt dat zij de afgelopen weken "scherper in beeld heeft gekregen" op welke manieren er nog meer gefraudeerd wordt.
(Tekst loopt door na video)
'Zeer kwalijk'
Minister Schouten schrijft nu in een brief aan de Tweede Kamer dat zij elke vorm van fraude onacceptabel vindt en dat bedrijven die fraude hebben gepleegd zullen worden bestraft. Zij zal de fraude doorgeven aan het Openbaar Ministerie. "Ik vind het zeer kwalijk dat bedrijven zich inlaten met fraude om zo tot lagere heffingen te komen in het kader van het fosfaatreductieplan. Dat is nota bene een plan van de sector zelf."
Schouten zegt dat Nederland ook zonder de gepleegde fraude nog onder het Europese fosfaatreductieplafond blijft. Maar ze vindt dat de fraudesignalen de goede Nederlandse resultaten overschaduwen. Eerder vandaag werd bekend dat Nederland voor het eerst in drie jaar weer binnen de normen blijft.
De komende tijd wordt verder in kaart gebracht hoe groot de fraude is. Dat betekent dat er nog duizenden bedrijven bezocht moeten worden. "Een enorme klus", volgens Schouten. Bedrijven die in de fout zijn gegaan kunnen boetes en naheffingen tegemoet zien.