Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten
NOS NieuwsAangepast

Mestbedrijven halen woede minister op de hals

Minister Schouten van Landbouw is boos op mestbedrijven. Aanleiding is een bericht in NRC Handelsblad. Daarin staat dat bijna twee op de drie mestverwerkers in Oost-Brabant en Noord-Limburg ooit zijn beboet of worden verdacht van overtreding van de regels.

Veehouders mogen maar een deel van de varkens- en koeienmest uitrijden, om te voorkomen dat er te veel fosfaat en stikstof in de grond terechtkomen. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost volgens NRC zo'n duizend euro per vracht.

Boeren werken daarom samen met transporteurs en verwerkers om te doen alsof ze de mest vervoeren. Op papier wordt alles kloppend gemaakt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer, schrijft de krant. Die ontdekte ook dat het kantoor dat de mestboekhouding bijhoudt voor vrijwel al die ondernemingen, deze zomer veroordeeld is voor mestfraude.

Cultuurkwestie

Schouten neemt de zaak hoog op en noemt de mestfraude slecht voor het milieu. Ze zegt in een reactie tegen de NOS dat ze maandag met alle betrokkenen wil spreken. Ze wil weten wat er zich allemaal afspeelt binnen de mestwereld.

Volgens de minister is er meer aan de hand dan alleen maar het aan de laars lappen van de regels. Ze spreekt van een cultuurkwestie.

Boerenorganisatie LTO zegt dat het signaal van fraude niet nieuw is. De organisatie heeft herhaaldelijk contact met de overheid over de problemen. "Dit probleem moet worden opgelost, in het belang van omgeving en milieu, in het belang van de veehouders en het imago van de sector. Fraude kunnen we niet laten voortbestaan" zegt LTO-bestuurder Hans Huijbers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl