NOS NieuwsAangepast

'Rabobank financierde jarenlang mestfraudeurs'

Rabobank financierde de afgelopen jaren transporteurs en handelaren in dierlijke mest terwijl bekend was dat die zich schuldig maakten aan fraude. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

Het gaat met name om mestfraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg, het gebied waar de meeste varkens en kippen in Nederland worden gehouden. Het grondwater raakt er ernstig door vervuild.

Volgens NRC wordt mest er op grote schaal illegaal uitgereden op weiden en akkers. Veel boeren en transporteurs liegen in hun boekhouding over de hoeveelheid en de samenstelling van de mest die ze gebruiken.

Celstraf

Rabobank, in de betreffende regio de grootste geldschieter, was jaren de bankier van meerdere mestfraudeurs, meldt NRC nu na een maandenlang onderzoek. Onder hen zijn de veroordeelden Anthony van den B. uit Lierop en Willy K. uit Heeswijk.

Toen transporteur Van den B. jaren geleden in opspraak kwam, bleef Rabobank hem financieren. Pas in mei 2012, een jaar nadat Van den B. was veroordeeld tot een boete en een voorwaardelijke celstraf, zegde Rabobank zijn krediet op.

Ook Willy K. bleef na zijn veroordeling financiële steun krijgen van Rabobank, zegt hij tegen NRC. "De kredieten zijn nooit opgezegd. Ook nadat ik in de cel gezeten had en failliet gegaan was, zijn ze bij mijn nieuwe mestbedrijven ingestapt." Toen K.'s laatste onderneming failliet ging, in 2016, stopte Rabobank met de financiering.

Geen inhoudelijke reactie

Rabobank wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie. "We gaan nooit in op vragen die betrekking hebben op individuele klantsituaties", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Wel is het in het algemeen zo dat het bedrijf bij beschuldigingen aan het adres van klanten onderzoekt of de financiering wel moet worden voortgezet. Een veroordeling kan betekenen dat de relatie wordt herzien, zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl