NOS NieuwsAangepast

Nieuwe aanhouding mestfraude

Tijdens een groot onderzoek naar een omvangrijke fraude met mest is een Nederlandse mesthandelaar aangehouden. De 42-jarige man uit het Brabantse Lierop wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte.

Een bedrijf dat mest verhandelt, heeft door het gebruik van een aantal bv's in verschillende landen geprobeerd te verhullen hoe meststromen in binnen- en buitenland precies liepen. Daarmee zouden miljoenen euro's zijn verdiend.

De Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt de fraude. Eerder werden al drie verdachten aangehouden. Vorig jaar september zijn, in verband met de zaak, auto's, quads, motoren, een tractor, computers en administratie in beslag genomen.

Milieuschade

De hoeveelheid mest die op het land mag worden verspreid, is beperkt. Overbemesting leidt tot te veel fosfaten en nitraten in de bodem en in het grondwater. Dat is schadelijk voor het milieu. Er is veel geld te verdienen met de fraude.

De afgelopen jaren is gebleken dat op veel plaatsen in Nederland te veel fosfaten en nitraten in de bodem zitten. Veehandelaren die meer mest hebben dan ze zelf mogen gebruiken, moeten daarvoor flinke boetes betalen.

Bij eerdere doorzoekingen in Polen, Zwitserland, België en Duitsland zijn ook computers en administratie in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl