Jaap de Groot, Dennis Meinema en Arjan Schouten aan tafel bij het Sportforum
NOS VoetbalAangepast

'Ajax is een permanent Grieks drama'

De portemonnee van Ajax is nog nooit zo dik geweest. De Amsterdamse club heeft een eigen vermogen van ruim 175 miljoen euro. Een fijn banksaldo, maar prijzen levert dat niet op. De recordkampioen kan ook dit seizoen als verloren beschouwen.

Door de nederlaag bij Vitesse is de achterstand op koploper PSV opgelopen tot tien punten. De prijsdroogte duurt al vier jaar. In het Sportforum wordt dieper ingegaan op de misère in de hoofdstad.

"Ajax is als de Tweede Kamer. En politiek en sport samen levert kortsluiting op", schetst Jaap de Groot de situatie. Volgens de chef sport van De Telegraaf ontbreekt het in Amsterdam aan korte lijntjes.

"De bedoeling van Johan Cruijff was om van al die verschillende partijen een coalitie te maken. Een eenheid. Maar je ziet zelfs dat die oud-spelers (Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Marc Overmars en Edwin van der Sar, red.) tegenover elkaar komen te staan."

Moet de directie van Ajax opstappen?

Edwin van der Sar sprak eerder uit op te stappen als algemeen directeur wanneer de samenwerking met de nieuwe trainer Erik Ten Hag niet tot succes zou leiden. Toch denkt De Groot niet dat de oud-doelman snel ontslag zal nemen.

"Hij heeft het van de week al genuanceerd door te zeggen dat het ook gaat over het beleid ten aanzien van de jeugdopleiding. Ik denk niet dat een vertrek van hem nu aan de orde is."

Zelfreflectie

Arjan Schouten (Algemeen Dagblad) snapt daar weinig van. "Waar is het zelfreflecterend vermogen van de directie? Als iemand niet functioneert, moet hij toch weg?"

Marc Overmars, die hem al kende van hun gezamenlijke periode bij Go Ahead Eagles, haalde Ten Hag naar Amsterdam. "Zij zullen wel twee handen op één buik zijn. En Overmars zal dan over hem zeggen dat het een opbouwtrainer is", zegt Schouten.

Grieks drama

Als de vraag wordt gesteld of een nieuwe directie Ajax goed zou doen, aarzelt De Groot. "Is dat een oplossing als de mentaliteit van de club hetzelfde blijft? Dat je altijd het gevoel hebt dat wanneer het misgaat, een deel van de club staat te glimlachen achter een boom? Ajax is een permanent Grieks drama..."

Ondertussen wordt Ajax in de competitie op de hielen gezeten door AZ, dat slechts twee punten minder heeft. Het doemscenario is dat de Amsterdammers zelfs de voorronde van de Champions League mislopen.

"Ik denk, en dat is tragisch, dat ze bij Ajax straks staan te juichen als ze tweede worden", besluit De Groot het onderwerp.

'Baanwielrenner Van Schip is interessant omdat hij zo raar doet'

In Apeldoorn was de sfeer afgelopen weekend een stuk beter dan in Amsterdam. Nederland won bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen maar liefst twaalf medailles. Dennis Meinema van NRC Handelsblad zat het hele toernooi op de eerste rij en zag Kirsten Wild drie keer naar goud rijden.

"Op het trainingskamp in Portugal sloot ze zich aan bij de sprinters. Ik denk dat ze een beetje werd opgetild door de sfeer. Ze is zeven kilo afgevallen voor het toernooi. En dan ook nog voor eigen publiek rijden, alles viel samen."

Wild, 35 jaar inmiddels, won drie van de vier onderdelen waaraan ze meedeed. "Ze hoopte op één regenboogtrui en dan wint ze er drie. Als zij dat niet kan aanvoelen, dan wij journalisten al helemaal niet", aldus Meinema.

De WK werden ook het toernooi van de 23-jarige Jan-Willem van Schip. Vanwege zijn twee zilveren medailles, maar zeker ook door zijn vaak onnavolgbare interviews.

"Van de buitenkant lijkt het een autist", bedoelt Schouten positief. "Hij blijft ook niet op die binnenbaan. Dan gaat hij weg met een slaapzakje en een kussentje. En op internet plaatst hij filmpjes waarin hij in België fietst en commentaar geeft. Dan heeft hij het over 'hoerentoko's' en snackcorners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl