Onnavolgbare Van Schip ging voor extra koffie en Sensation megamix

Aangepast
Jan-Willem van Schip geeft alles ANP

De vierde dag van de WK baanwielrennen leverde Nederland vier medailles op. Een prima oogst, al zat er geen goud bij. Jan-Willem van Schip kwam daar nog het dichtst bij in de buurt.

Hij streed tijdens de afsluitende puntenkoers nog volop mee om de winst van het omnium. Maar toen lag hij ineens op de grond. Hij kon de fiets van een gevallen Wit-Rus niet ontweken en maakte een smakkerd.

"Toen ik viel ging ik achterop mijn fiets zitten en heb ik mijn ogen dichtgedaan", vertelt Van Schip na de koers. "Toen dacht ik: nu moet ik even gaan rollen, want het wordt te warm. En daarna dacht ik: jammer, maar ik moet me herpakken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ongelukkige Van Schip komt ten val bij puntenkoers
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Schip kon de strijd flink gehavend hervatten, al kwam hij bij de laatste sprint zichtbaar energie te kort. "Ik geloofde nog wel in de wereldtitel, maar ik kon op het einde niet mee. Ik was te moe."

Voor het laatste onderdeel was het vertrouwen nog groot. Hij stond op brons, maar had uitzicht op meer. Bij de puntenkoers als zelfstandig onderdeel pakte Van Schip een dag eerder al zilver.

In aanloop naar de afsluitende puntenkoers gooide de in Schalkwijk geboren renner er nog een extra bakje koffie in. "Ik dacht: nu komt de Sensation White megamix van 2016, je weet toch. Toen ben ik er vol voor gegaan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Schip geloofde in wereldtitel, maar was op het einde te moe

De 23-jarige Van Schip is een energieke verschijning met soms onnavolgbare teksten. Terwijl andere renners tussen de wedstrijden door op het middenterrein een warming-up doen, is Van Schip buiten de baan op zijn matje aan het mediteren.

"Als je heel de dag hier gaat zitten, word je helemaal tureluurs. Een mens kan geen twee dingen tegelijk doen, dus je moet maar één ding doen."

Vaag

Dat hij hard kan fietsen, dat staat buiten kijf. Twee keer WK-zilver halen twee jaar voor de Olympische Spelen, dat smaakt naar meer. Wanneer NOS-verslaggever Han Kock daarover begint, komt er opnieuw een onnavolgbaar antwoord van Van Schip.

En als Kock dan zegt dat hij er niets van snapt, zegt Van Schip: "Dat is ook de bedoeling."

STER Reclame