Ongelukkige Van Schip valt en wordt opnieuw tweede Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jan-Willem van Schip heeft bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn opnieuw zilver veroverd. Na een enerverende puntenkoers eindigde de Nederlander als tweede op het omnium. De winst ging naar de Pool Szymon Sajnok. De Italiaan Simone Consonni pakte brons.

Het omnium is een combinatieklassement van vier onderdelen die verdeeld over de dag worden verreden: scratch, temporace, afvalrace en puntenkoers.

De 23-jarige Van Schip kende een sterke start en won de scratch. Op de temporace ging het echter stukken minder en werd hij veertiende. Hij herstelde dat met een tweede plaats op de afvalrace, waardoor hij voor het begin van het laatste onderdeel, de puntenkoers, op brons stond.

De verwachtingen waren hooggespannen, want op de puntenkoers als zelfstandig onderdeel pakte Van Schip vrijdag al zilver.

Valpartij

De Nederlander zat goed in de wedstrijd, toen hij zo'n dertig ronden voor het eind ineens hard ten val kwam. Hij kon de fiets van de Wit-Rus Raman Tsjisjkov, die vlak voor hem was gevallen, niet meer ontwijken.

De wedstrijd werd even geneutraliseerd en Van Schip keerde terug op een andere fiets.

Ongelukkige Van Schip komt ten val bij puntenkoers Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Flink geschaafd en gehavend hervatte Van Schip de race, waarin nog vier sprints verreden moesten worden. Hij pakte nog punten in de achtste en negende sprint en kwam zo op gelijke hoogte met leider Sajnok.

In de laatste ronde was de pijp echter helemaal leeg. Van Schip gaf alles, maar had geen kracht meer over. Sajnok profiteerde, pakte vier punten in de eindsprint en legde daarmee beslag op de wereldtitel.

Vierde medaille

Het is de vierde medaille van de avond voor Nederland na brons voor Elis Ligtlee op de tijdrit, zilver voor Amy Pieters en Kirsten Wild op madison en zilver voor Annemiek van Vleuten op de achtervolging.

Van Schip geloofde in wereldtitel, maar was op het einde te moe

STER reclame