Elis Ligtlee in omhelzing na haar derde plaats ANP

Elis Ligtlee heeft op de WK baanwielrennen in Apeldoorn brons gepakt op de 500 meter tijdrit. De winst ging naar Miriam Welte, die de favoriet Darja Sjmeleva achter zich hield.

Gesteund door het thuispubliek snelde de 23-jarige Ligtlee, die zich als vierde kwalificeerde voor de finale, naar een tijd van 33,484. Daarmee was ze drie tienden langzamer dan de winnares.

De 'bronzen' tijdrit van Ligtlee Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ligtlee, de olympisch kampioene op de keirin van Rio de Janeiro, heeft twee lastige jaren achter de rug (knieklachten en een vormcrisis) en even leek het erop dat ze helemaal niet zou meedoen aan de WK in Apeldoorn.

Het lukte haar namelijk niet om zich te kwalificeren op de sprint of de keirin. Toch nam bondscoach Bill Huck haar op in zijn WK-selectie, voor de 500 meter tijdrit, een niet-olympisch onderdeel.

Na het behalen van brons straalde Ligtlee voor de camera. "Ik heb hier heel hard voor gevochten de afgelopen twee jaar. Alles lijkt mooi na olympisch goud, maar zo'n plak kan ook hard zijn."

Ligtlee na brons: hier heb ik hard voor gevochten

Ligtlee komt van ver. "Ik zat in een heel diep dal, maar ik ben nu goed omhoog aan het klimmen. Dit zegt mij dat het harde werken loont. Ik ben hier heel erg blij mee", aldus de renster, die opgroeide in een dorp in de buurt van Apeldoorn.

Lamberink zevende

De andere Nederlandse in de finale, de 21-jarige Kyra Lamberink, eindigde met een tijd van 34,179 als zevende in de finale.

STER reclame