Financieel directeur Jeroen Slop in gesprek met algemeen directeur Edwin van der Sar tijdens Ajax-Willem II ANP

Ajax heeft in de eerste helft van het boekjaar 2017-2018 een nettowinst geboekt van 16,9 miljoen euro. Het eigen vermogen van de Amsterdamse club stijgt met 16,6 miljoen euro tot een totaal van 175,5 miljoen euro.

Deze zomer bedroeg het eigen vermogen na afsluiting van het boekjaar 2016-2017 nog 158,9 miljoen euro.

Operationeel verlies

Uit de halfjaarcijfers die Ajax dinsdag bekendmaakte blijkt dat de club in de eerste zes maanden een operationeel verlies heeft geboekt van 4,4 miljoen euro. Dat bedrag komt met name doordat de club zich niet wist te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

Toch mocht penningmeester Jeroen Slop opnieuw een fraaie winst inboeken, met name dankzij de miljoenentransfers van Davinson Sánchez (voor 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur), Kenny Tete (voor 4 miljoen naar Olympique Lyonnais) en Jairo Riedewald (voor 9 miljoen naar Crystal Palace).

Daartegenover stond het aantrekken van onder anderen Maximilian Wöber (voor 7,5 miljoen van Rapid Wien) en Siem de Jong (voor 2,3 miljoen van Newcastle United)

Buiten de halfjaarcijfers

De ontslagvergoedingen voor trainer Marcel Keizer, assistent Hennie Spijkerman en cultuurbewaker Dennis Bergkamp en de aanstelling van Erik ten Hag en Alfred Schreuder hebben de club geld gekost, maar die zijn nog niet opgenomen in het halfjaarverslag.

Ook de uitgaven voor wintertransfers Nicolás Tagliafico (4 miljoen aan Independiente) en Rasmus Kristensen (5,5 miljoen aan FC Midtjylland) komen pas terug in de jaarcijfers.

Met 175,5 miljoen aan eigen vermogen zou Ajax in 1996 zelf de bouwkosten voor de Arena hebben kunnen ophoesten ANP

Desondanks wordt duidelijk dat Ajax in een steeds steviger jasje komt te zitten. Ter vergelijking: de 175,5 miljoen euro aan eigen vermogen is ruim twee keer zoveel als de begroting van 80 miljoen waarmee de Amsterdammers dit seizoen werken.

En het zou ook ruim voldoende zijn geweest om de Arena te laten bouwen. De kosten voor het stadion bedroegen bij oplevering in 1996 zo'n 127 miljoen euro.

STER reclame