De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea noemt sancties VS oorlogsdaad, maar is ook bereid tot overleg

Noord-Korea zegt dat de Verenigde Staten de onlangs verbeterde relatie tussen de Noord- en Zuid-Koreanen verpest met nieuwe sancties.

Het staatspersbureau meldt ook dat Noord-Koreaanse kernwapens een Amerikaanse dreiging zullen tegenhouden. Noord-Korea noemde het zelfs een oorlogsdaad dat Trump nog voor de slotceremonie van de Spelen in Pyeongchang met deze maatregelen is gekomen.

De delegatie bij de Olympische Spelen tapt uit een heel ander vaatje. Volgens Zuid-Korea heeft de delegatie uit het noorden gezegd dat het land bereid is tot gesprekken met de VS, maar meer details geven de Zuid-Koreanen niet.

Grootste sancties ooit

De VS wil onder meer schepen en bedrijven aanpakken die vanuit het buitenland geld voor het Noord-Koreaanse regime verdienen. President Trump sprak deze week van het grootste pakket sancties ooit.

Bij de delegatie van Noord-Korea bij de ceremonie zijn onder meer een hoge diplomaat en vooraanstaande generaal aanwezig. Waarnemers zeggen dat de komst van generaal Kim Yong-chol als provocatie kan worden uitgelegd, omdat hij wordt gezien als het brein achter twee aanvallen op Zuid-Koreanen in 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl