Generaal Kim Yong-chol AFP

Noord-Korea stuurt ex-spionnenchef naar slotceremonie Spelen

tijd van publicatie Aangepast

Noord-Korea stuurt een vooraanstaande generaal, tevens oud-spionagechef, naar de slotceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Generaal Kim Yong-chol wordt gezien als het brein achter twee aanslagen op Zuid-Korea, waaronder het tot zinken brengen van een marineschip in 2010. Daarbij kwamen 46 Zuid-Koreaanse matrozen om het leven.

De Amerikaanse delegatie die eveneens de slotceremonie op zondag bezoekt, wordt geleid door presidentsdochter Ivanka Trump. Er is geen ontmoeting voorzien tussen generaal Kim en Trump, heeft een Amerikaanse regeringswoordvoerder laten weten.

Ivanka Trump arriveert vrijdag in Zuid-Korea en dineert diezelfde avond met president Moon Jae-in. De achtkoppige Noord-Koreaanse delegatie brengt komend weekend ook een bezoek aan president Moon.

Zwarte lijst

Zowel Zuid-Korea als de VS hebben Kim Yong-chol op de zwarte lijst staan vanwege zijn verleden als hoofd van de militaire inlichtingendienst en zijn steun aan het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma.

Toch heet het zuiden hem welkom, omdat de generaal, die nu een hoge politieke functie bekleedt, het departement leidt dat gaat over de betrekkingen tussen het noorden en het zuiden. Zuid-Korea heeft de VS geïnformeerd over de komst van Kim.

De Winterspelen vormen het decor voor een ogenschijnlijke dooi in de zeer gespannen relatie tussen Noord- en Zuid-Korea. Sporters uit beide landen deden verenigd onder de Koreaanse vlag mee aan de openingsceremonie en werden daar gadegeslagen door de zus van Kim Jong-un, de sterke man van het geïsoleerde Noord-Korea.

Het bezoek van Kims zus gold als "historisch". Zij bezocht president Moon en overhandigde hem een uitnodiging om naar Noord-Korea te komen voor overleg. Volgens de VS ging een geplande ontmoeting tussen Kims zus en de Amerikaanse vicepresident Pence op het laatste moment niet door omdat Noord-Korea ervan afzag.

STER Reclame