De Amerikaanse vicepresident Pence sprak bij de Olympische Spelen wel met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

VS: Noord-Korea zag op valreep af van ontmoeting bij Spelen

De Amerikaanse vicepresident Pence zou bij de Olympische Spelen een ontmoeting hebben met Noord-Koreaanse afgevaardigden maar de afspraak is afgezegd. Dat zeggen een woordvoerder van Pence en functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de stafchef van Pence is Noord-Korea afgehaakt nadat de Amerikaanse vicepresident mensenrechtenschendingen van Pyongyang aan de kaak had gesteld en plannen ontvouwde voor nieuwe economische sancties. Hij vraagt zich tegelijkertijd af of het bewind van Kim Jong-un überhaupt van plan was om te praten.

Volgens persbureau Reuters was het ook de bedoeling dat Pence zou spreken met de zus van Kim Jong-un, die een bezoek bracht aan de Spelen in Zuid-Korea.

De zus, Kim Yo-jong, nodigde Zuid-Korea tijdens haar bezoek uit voor topoverleg, maar de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hapte vooralsnog niet toe. Hij zei dat Noord-Korea eerst met de VS moet spreken. Ook wil hij toezeggingen over het afbouwen van het nucleaire programma van de noorderbuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl