Kabinet wil komende zomer nationaal klimaatakkoord broeikasgas
Het kabinet wil dat er van de zomer "heldere en afrekenbare afspraken" liggen om de uitstoot van broeikasgassen fors terug te dringen. Volgend jaar moet begonnen worden met de uitvoering van het nationaal Klimaat- en energieakkoord. Het doel is dat de CO2-uitstoot in 2030 49 procent lager is dan in 1990.
Volgens vicepremier De Jonge is Nederland met deze doelstellingen een van de meest ambitieuze ondertekenaars van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015.
Onderhandelingstafel
Gisteren werd al bekend dat er 'onderhandelingstafels' komen die allemaal over een sector gaan. Volgens minister Wiebes zijn de tafels "het motorblok" van het Klimaatakkoord. Gisteren lekte al een aantal namen uit van oud-politici die deze gespreksgroepen gaan leiden:
Oud-PvdA-leider Diederik Samsom komt aan het hoofd van Gebouwde Omgeving, oud-CDA-staatssecretaris Van Geel doet Landbouw & Landgebruik en voormalig GroenLinks-Kamerlid Vendrik leidt de onderhandelingstafel Elektriciteit.
De onderhandelingen over Mobiliteit worden geleid door Topvrouw van het Jaar 2015 Annemieke Nijhof. Zij was onder meer raadsadviseur van oud-premier Balkenende en werkt nu bij een advies- en ingenieursbureau. De tafel Industrie is voor Manon Janssen, bestuursvoorzitter van een onderzoeks- en beleidsadviesbureau.
'We hebben elkaar allemaal nodig'
Naast de vijf onderhandelingstafels komt er een klimaatberaad onder leiding van oud-VVD-milieuminister Ed Nijpels. Dit beraad moet bewaken dat er goede afspraken worden gemaakt, waarmee volgend jaar kan worden gewerkt.
Minister Wiebes wil zoveel mogelijk partijen bij de plannen betrekken. "Alle partijen hebben elkaar nodig om deze grote opgave tot een succes te maken."
Hij zegt dat mensen thuis ook veel van het akkoord gaan merken. "We zullen ons huis op een andere manier moeten gaan verwarmen. In 2050 kan niemand zich meer voorstellen dat er nog huizen op gas zijn aangesloten."