Ed Nijpels
NOS NieuwsAangepast

Klinkende namen bij besprekingen nationaal Klimaatakkoord

Oud-milieuminister Ed Nijpels gaat de besprekingen coördineren over een nationaal Klimaat- en energieakkoord, dat komende zomer klaar moet zijn. Ook oud-PvdA-leider Diederik Samsom, oud-CDA-staatssecretaris Pieter van Geel en voormalig GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik krijgen een belangrijke rol, bevestigen bronnen aan de NOS. Vendrik is tegenwoordig hoofdeconoom bij de Triodos Bank.

Minister Wiebes zal naar verluidt morgen na de ministerraad bekendmaken hoe hij tot het akkoord wil komen, dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 minstens 49 procent lager is dan in 1990.

Er komt een nationaal Klimaat- en energieakkoord waarmee we met alle partijen de CO2-uitstoot fors gaan verlagen. Denk daarbij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving en het verkeer, vergroening van ons belastingstelsel en nieuwe energiebronnen. We leggen de lat hoog. We willen de meest ambitieuze doelstelling van Parijs.

Regeerakkoord over het nationaal Klimaat- en energieakkoord

De onderhandelingen zouden aan zes verschillende 'tafels' gaan plaatsvinden. Voormalig VVD-politicus Nijpels krijgt de leiding krijgen over coördinatietafel. PvdA'er Samsom komt aan het hoofd van de tafel 'gebouwde omgeving', CDA'er Van Geel aan die over landbouw en Vendrik aan die over industrie. Er komt ook nog een tafel over 'transport'.

Wiebes zou alle grote vervuilende bedrijven in Nederland bij de onderhandelingen willen betrekken. Welke rol de milieubeweging krijgt, is nog niet bekend.

Het akkoord moet in de zomer klaar zijn, zodat de kosten nog in de begroting voor volgend jaar kunnen worden meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl