Shorttrackster Suzanne Schulting heeft dankzij een magistrale finale de olympische titel veroverd op de 1.000 meter. Ze begon in tweede positie, greep al snel de leiding en hield de deur knap dicht voor al haar concurrentes.

"Ik ging gewoon rijden en bleef maar op één. Ik kan het echt nog niet geloven", reageerde een uitzinnige Schulting, die als eerste Nederlandse shorttracker op de Olympische Spelen een gouden medaille verovert.

Ver weg van de chaos

Schulting moest het in de finale opnemen tegen Kim Boutin, Arianna Fontana en twee Zuid-Koreanen, Choi Min-jeong en Shim Suk-hee. Allemaal hadden ze al een medaille veroverd in Pyeongchang.

De Canadese Boutin begon op kop, maar moest de leidende positie afstaan aan Schulting. De Nederlandse had daarmee geen last van het geduw en getrek achter haar. In de laatste ronde ging Shim onderuit en ze nam Choi mee in die val.

Het zilver ging daardoor naar Boutin voor de Italiaanse Fontana, die op de 500 meter al goud had verdiend.

Fraaie inhaalactie in halve finale

De 20-jarige Schulting bereikte de finale door in de halve eindstrijd toe te slaan in de laatste ronde. Ze reed op de laatste plaats, maar passeerde al haar concurrentes aan de binnenkant met een fraaie inhaalactie.

Ook in de kwartfinales maakte ze indruk. Schulting reed aanvallend, pakte vroeg de koppositie en hoefde alleen Shim voor te laten.

Het toernooi van Schulting verliep wisselvallig. In de series van de 500 meter ging ze uit het niets onderuit. De 1.500 meter leverde een halvefinaleplaats op, maar daarin kwam Schulting er niet aan te pas.

Op de aflossing liep Oranje de A-finale mis, in de slotfase van de serie wist Schulting niet meer voorbij Fontana te geraken. De B-finale werd gewonnen in een wereldrecord. En door twee diskwalificaties in de A-finale was er alsnog brons voor de Nederlandse ploeg.

STER reclame