Jeroen Otter en de Nederlandse shorttrackploeg bewaarden het beste tot het laatste. Nederland sloot het olympisch shorttracktoernooi af met historisch goud. Suzanne Schulting liet haar talent gelden op de 1.000 meter.

"Ze rijdt met ballen in d'r broek", grijnsde Otter na het binnenhalen van het eerste shorttrackgoud ooit voor Nederland.

Van links naar rechts

Schulting geldt als sluiterbal in de shorttrackploeg. "Ze ging de eerste week van links naar rechts. Ze geniet echt van alles. Op een gegeven moment hebben we daar een streep onder gezet, de focus op shorttrack gebracht", zegt Otter over hoe hij Schulting in de juiste 'mood' bracht voor haar succes.

Otter werkte jarenlang met zijn ploeg naar olympisch succes. Het brons van Sjinkie Knegt vier jaar geleden in Sotsji was de eerste aanzet naar nog iets mooiers. Knegt begon het toernooi met zilver, gevolgd door Yara van Kerkhof met zilver en de vrouwenaflossingsploeg met brons. Het goud van Schulting was de kers op de taart.

"Wel iets meer dan een kers"', glunderde Otter. "Na een toernooi als dit, waarbij we bijna elke dag een medaille konden ophalen, wat willen we nog meer?", vroeg de bondscoach zich af.

De verwachtingen vooraf waren torenhoog over Sjinkie Knegt. De Fries begon goed met zilver op de 1.500 meter, maar daarna stokte de succesreeks van de kopman. "Ik heb altijd gezegd: je moet in deze sport op drie afstanden goed zijn om een medaille te winnen", aldus Otter.

Jeroen Otter (r) feliciteert zijn pupil Suzanne Schulting met olympisch goud ANP

STER reclame