Transavia: meeste gedupeerden van de staking vliegen vandaag nog
Transavia meldt dat 9000 gedupeerden van de pilotenstaking van vanochtend vandaag nog naar hun bestemming gebracht kunnen worden. In totaal zijn 12.000 reizigers door de staking getroffen.
Voor 1000 reizigers is Transavia nog bezig om hen om te boeken naar een andere vlucht. Voor de laatste groep van 2000 mensen was het halverwege de middag nog onzeker wanneer ze alsnog kunnen vliegen. Transavia moet met hun dossiers nog aan de slag.
Lange rij
Mensen die door de staking vandaag niet meer weg kunnen, krijgen de komende dagen een andere vlucht aangeboden. Er zijn ook reizigers die zelf hun vlucht hebben geannuleerd en een alternatief zoeken.
Vanmorgen legden de piloten van Transavia het werk neer omdat hun eisen niet door de directie ingewilligd worden. De werkonderbreking duurde tot 12.00 uur. Op Schiphol stond al vroeg een lange rij met gestrande reizigers bij het loket van Transavia.
Er stonden vanochtend dertig vluchten gepland van de KLM-dochter. Achttien van de vluchten vertrokken vanaf Schiphol, zes vanaf Rotterdam en zes van Eindhoven Airport. Het merendeel van de vluchten is volgens pilotenvakbond VNV geannuleerd.
"Als je naar het bord kijkt en je ziet dat alle vluchten zijn geannuleerd, dan krijg je gewoon pijn in je buik", zegt Transavia-topman Mattijs ten Brink in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan denk je aan al die duizenden passagiers die vandaag op reis moesten en dan denk je: dit had niet over hun ruggen uitgevochten moeten worden.
Zaterdag kondigden de piloten aan dat ze zouden gaan staken, omdat de luchtvaartmaatschappij bij de cao-onderhandelingen niet inging op het eindbod van de vakbond. Pas gisteravond werd duidelijk dat de staking vandaag zou zijn.
De piloten willen vooral een regelmatiger rooster. Volgens de piloten is het door de hoeveelheid lastminuteveranderingen moeilijk om een normaal gezinsleven te hebben.
Ten Brink zegt dat er pogingen zijn geweest om met de vakbond in gesprek te gaan, maar die worden volgens hem "vrij bot van de hand gewezen" door VNV. Hij zegt dat hij het er wel mee eens is dat er verbeteringen mogelijk zijn in het roosterbeleid.
"We hebben begrip voor onze vliegers, het is een zwaar beroep. Maar ik wil afstand nemen van teksten dat het een rotzooitje zou zijn", zegt Ten Brink. "We publiceren onze roosters netjes een aantal weken van tevoren en negen van de tien roosters worden nog steeds uitgevoerd zoals ze gepland zijn."
Loonstijging
Naast een stabieler roosterbeleid willen Transavia-piloten dat de maatschappij gaat bijdragen aan een beroepsongeschiktheidsregeling en een "bescheiden loonstijging". De topman denkt deze eisen niet in het belang van de reizigers zijn. "Die gaan tot annuleringen leiden."
"Qua geld waren we het eigenlijk al eens", zegt VNV-voorzitter Arthur van den Hudding over de cao-onderhandelingen met Ten Brink. Van den Hudding denkt dat de werkonderbreking duidelijk heeft gemaakt dat het de piloten menens is. "Toen we het afgelopen weekend met elkaar spraken, legde hij nog een zak geld op tafel. Maar nu is het kwartje gevallen dat het daar niet om gaat."