'President Zuma krijgt 48 uur om af te treden'

Aangepast
EPA

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma krijgt van zijn partij ANC 48 uur de tijd om op te stappen. Doet hij dat niet, dan wordt hij via de parlementaire weg uit zijn functie ontheven, meldt staatsomroep SABC. Partijleider Cyril Ramaphosa zou die boodschap persoonlijk aan Zuma hebben meegedeeld.

De partijleiding komt vanmiddag om 13.00 uur met een toelichting. Het partijbestuur kan Zuma niet afzetten, daarover beslist het parlement. De oppositie heeft al een motie van wantrouwen klaarliggen. Volgens correspondent Elles van Gelder wordt die mogelijk nog deze week in stemming gebracht.

Vergaderd tot 03.00 uur

De top van het ANC was bijeen in een dertien uur durende vergadering om een besluit te nemen over het lot van de 75-jarige president. Volgens de Zuid-Afrikaanse Mail & Guardian heeft Zuma geweigerd om nu op te stappen. Hij zou drie maanden de tijd willen hebben om nog een internationale top van de BRICS-landen in Zuid-Afrika en een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie bij te wonen.

Ramaphosa zou Zuma kort voor middernacht hebben opgezocht in zijn woning in Pretoria om hem op de hoogte te brengen van het partijbesluit. Daarna heeft de partij verder vergaderd, tot drie uur in de nacht.

Van Gelder wijst erop dat veel mensen binnen het ANC hebben geprofiteerd van "het corrupte netwerk dat Zuma heeft gecreƫerd". Dat zou een reden kunnen zijn dat er ook binnen de partij zorgen zijn over een 'vertrekregeling' voor Zuma.

Corruptie en witwassen

De druk op de positie van Zuma is de afgelopen weken verder toegenomen. De president wordt in verband gebracht met corruptie en witwassen. Een van de schandalen gaat over de verbouwing van zijn huis voor bijna 20 miljoen euro, waarbij gebruik werd gemaakt van staatsgeld. In totaal lopen meer dan 700 aanklachten tegen de president.

Het ANC kwam al vaker bijeen om over Zuma's vertrek te praten. De president, die sinds 2009 aan de macht is, zou eerder deze week hebben gezegd dat hij bereid is tot een "waardig vertrek". In december werd Zuma al als ANC-partijleider vervangen door vicepresident Ramaphosa.

STER Reclame