Jacob Zuma vorige week op een Afrikaanse top in Ethiopië
NOS NieuwsAangepast

Spanning rond president Zuma stijgt, jaarlijkse toespraak uitgesteld

De parlementsvoorzitter van Zuid-Afrika heeft de jaarlijkse speech van de president voorlopig opgeschort. Jacob Zuma zou overmorgen zijn State of the Nation houden, maar oppositiepartijen hadden om uitstel gevraagd tot na een vertrouwensstemming over de Zuid-Afrikaanse president. Die stemming staat gepland voor 22 februari.

De druk op president Zuma om af te treden neemt de afgelopen dagen steeds verder toe. De leiding van regeringspartij ANC zat gisteren en eergisteren bijeen om de praten over Zuma's vertrek. Ook voor morgen staat een topoverleg gepland.

Het uitstel van de parlementaire speech is bedoeld om tijd en ruimte te maken voor Zuma's opvolger, zegt NOS-correspondent Bram Vermeulen.

Corruptieschandalen

Tegen Zuma lopen meer dan 700 aanklachten wegens corruptie en witwassen. Eind december werd de door hem aangewezen opvolger als ANC-leider, zijn ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma, op het partijcongres verslagen door ondervoorzitter Cyril Ramaphosa. Hij is een rijke zakenman die het land wil hervormen en corruptie bestrijden.

Het ANC is de grootste partij in Zuid-Afrika en de leider is sinds het herstel van de democratie steeds verkozen tot president. De presidentsverkiezingen staan gepland voor volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl