Wekdienst 10/2: tegenvaller voor TeamNL en Sinn Fein-leider zwaait af

Aangepast
Gerry Adams AFP / NOS

Goedemorgen! Vandaag zijn er medaillekansen op de Olympische Spelen in het shorttrack en schaatsen. En Gerry Adams neemt in Ierland na 35 jaar afscheid als leider van Sinn Fein.

Het is eerst bewolkt, mistig en er valt er lokaal mogelijk een bui. In de middag breekt soms de zon door en het wordt een graad of 5.

Weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Noord-Ierland neemt Gerry Adams na 35 jaar afscheid als leider van Sinn Fein. Hij vertegenwoordigde de politieke tak van de IRA en speelde een grote rol bij de vredesbesprekingen in de jaren '90. Een deel van de Britten ziet hem als medeplichtige aan de reeks bloedige aanslagen door de IRA.
  • Het zuiden van ons land (en ook een paar plekken daarbuiten) staat op zijn kop, want er wordt carnaval gevierd. Er zijn optochten in onder meer Eindhoven en Roosendaal. En in Limburg brengt de speciale vasteloavestrein feestvierders naar de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo.
  • Er zijn vijf wedstrijden in de eredivisie. PSV speelt uit in Rotterdam tegen Sparta en Utrecht gaat op bezoek bij PEC in Zwolle. Heracles voetbalt thuis tegen Willem II, VVV neemt het uit op tegen AZ. De laatste wedstrijd is Heerenveen tegen Roda JC. Alles is vanaf 18.30 uur te volgen in de liveblog op nos.nl/sport.

Wat heb je gemist?

Voor de 17-jarige Niek van der Velden zijn de Olympische Spelen uitgelopen op een sportief drama. De snowboarder moet worden geopereerd aan een zware breuk van zijn rechter bovenarm.

Van der Velden zou als eerste Nederlander in actie komen in Pyeongchang, maar nog voor de eerste van de twee kwalificatieruns op het onderdeel slopestyle schakelde de sporter zichzelf uit. Bij de laatste training kwam hij hard ten val. Komende week reist hij waarschijnlijk terug naar Nederland.

Ander nieuws uit de nacht:

Het boek van Vermeend en Van Rijbroek NOS

Wat gebeurt er vandaag op de Olympische Winterspelen?

  • Op de eerste dag zijn er al direct medaillekansen voor de Nederlandse equipe. Te beginnen bij het shorttrack, waar vanaf 11.00 uur huizenhoog favoriet Sjinkie Knegt samen met Itzhak de Laat aan zijn toernooi begint op de 1.500 meter. Bij de vrouwen staan de heats op de 500 meter en de kwalificaties van de relay op het programma. Namens Oranje komen Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven in actie.
  • Het olympisch schaatstoernooi begint om 12.00 uur met de 3.000 meter voor vrouwen. Titelverdedigster Ireen Wüst en Antoinette de Jong behoren tot de favorieten. Ook Carlijn Achtereekte doet mee voor Nederland.

En dan nog dit:

Al meer dan twintig jaar waagt Shiva Keshavan lijf en leden op de flanken van de Himalaya. Gehuld in een leren motorpak raast hij op een uit de kluiten gewassen skateboard over het asfalt, twee stevige bergschoenen ter navigatie.

Keshavans favoriete trainingslocatie is de Rohtangpas, op zo'n 3.000 meter hoogte. Een route vol gevaren: sneeuw en regen, gaten in de weg en toeterende trucks. Geen wonder dat deze weg nu juist 'de lijkenstapel' worden genoemd.

De beste rodelaar van de Himalaya haalt zijn schouders erover op. "Niet ideaal, maar je doet het ermee. Want je doet het voor iets waarvan je houdt."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Keshavan traint voor Spelen op dodelijkste wegen van Himalaya

Fijne dag!

STER Reclame