NOS NieuwsAangepast

Nummer 3 op lijst Forum voor Democratie stapt op vanwege koers

Susan Teunissen, die bij de Tweede Kamerverkiezingen op nummer 3 van de kandidatenlijst stond, heeft haar lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd. Ze schrijft op Twitter dat zij zich onmogelijk aan de koers van de partij kan conformeren. Ze noemt de manier waarop het partijbestuur met kritiek omgaat "verre van democratisch".

Teunissen werkt op het ministerie van Defensie. Ze is kapitein bij de Koninklijke Landmacht. Ze nam deel aan missies in Afghanistan en Mali.

'Ondoordacht provinciaal geklooi'

Vanavond publiceerden de Volkskrant en RTL Nieuws een interne mail van Thierry Baudet waarin hij reageert op een optreden van een kritisch lid op tv, bij RTL Late Night.

"Het ondoordachte provinciale geklooi van de afgelopen dagen brengt alleen maar schade toe aan FvD en zorgt voor veel leedvermaak bij onze politieke tegenstanders", schrijft Baudet in de mail.

Hij spreekt tegen dat de provinciale uitbouw van de partij is gestopt en zegt dat er geen gesprek komt "over ideeën en eisen" van kritische leden, "omdat de belangen die spelen veel te groot zijn."

Uit de partij gezet

Eerder deze week ontstond al onrust over het democratische gehalte van de partij. Drie prominente leden uitten in een brief aan de leden kritiek op de organisatie en de besluitvorming binnen de partij van Thierry Baudet.

Daarmee sloten ze zich aan bij de bezwaren van twee leden die maandag door Baudet uit de partij werden gezet. Dat waren Robert de Haze Winkelman en zijn echtgenote Betty Jo Wevers. Volgens de partijleider wilden zij de macht bij Forum voor Democratie grijpen.

Teunissen heeft een lijst met kritiekpunten aan het bestuur voorgelegd. Ze schrijft het er onder meer niet mee eens te zijn dat het partijbestuur maar uit drie personen bestaat, onder wie fractievoorzitter Baudet. Verder noemt ze het "bizarre royement" van De Haze Winkelman en Wevers en "het dreigement om iedereen die de roep om democratisering steunt te royeren".

Bij haar kandidaatstelling in maart zei Teunissen dat ze Nederland vanuit Forum voor Democratie veiliger wilde maken. 'Ik denk dat we met de standpunten van FvD over het democratisch gehalte van de politiek een serieuze verandering teweeg kunnen brengen."

Medeoprichter en partijsecretaris Rob Rooken zegt het jammer te vinden dat Teunissen vertrekt, maar zegt dat het bij elke partij kan gebeuren dat mensen op een gegeven moment tot andere inzichten komen. Hij wijst erop dat de partij niks heeft veranderd in bijvoorbeeld de statuten, maar dat mensen het er kennelijk bij nader inzien niet mee eens zijn.

Rooken zegt dat er tegenover het "handjevol mensen" dat nu weg is, een grote aanwas staat van enthousiaste nieuwe mensen. "Het verhaal over 'onrust' wordt dus enorm opgeblazen", zegt de partij in een verklaring.

Forum voor Democratie kreeg bij de verkiezingen in maart twee zetels. Behalve Baudet zit advocaat Theo Hiddema voor de partij in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl