1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Baudet doet aangifte tegen minister Ollongren wegens smaad en laster

Thierry Baudet, de partijleider van Forum voor Democratie (FvD), heeft vanmorgen aangifte gedaan tegen minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wegens smaad en laster. Hij vindt dat de minister met uitspraken een volksvertegenwoordiger heeft gedemoniseerd.

De aanleiding voor zijn aangifte zijn uitspraken die de minister gisteravond deed in een lezing in Nijmegen. Ollongren noemde FvD "de nieuwste afsplitsing van het populisme", die "verder gaat waar Wilders ophoudt". Baudets partij lijkt volgens haar "geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat".

Volgens Baudet beweerde Ollongren tijdens de lezing dat hij en zijn partijgenoten Nederlanders openlijk zouden discrimineren op basis van rassen. In een persverklaring in Amsterdam zei hij vanmiddag dat Forum voor Democratie die beschuldigingen verre van zich werpt. "Racisme is het veroordelen van mensen op basis van uiterlijk of afkomst en dat doen wij op geen enkele wijze." Volgens Baudet gaat zijn partij een scherp debat niet uit de weg, maar gaat een minister van Binnenlandse Zaken "die lasterlijke uitspraken over mij doet" een strafrechtelijke grens over.

Na afloop van de persverklaring wilden Baudet en zijn advocaat, mede-Kamerlid Hiddema, geen nader commentaar geven.

Reactie Baudet op aangifte tegen minister Ollongren

Minister Ollongren refereerde gisteravond in haar toespraak aan uitspraken van Yernaz Ramautarsing, nummer 2 op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ramautarsing beweerde in 2016 in een interview dat afkomst en IQ met elkaar samenhangen.

Afgelopen week zei FvD-leider Baudet dat hij geen afstand wilde doen van die uitspraak. "Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras", zei Ollongren in haar lezing.

Op Twitter plaatste Baudet vanochtend een foto van zichzelf en zijn collega-Kamerlid Theo Hiddema bij een Amsterdams politiebureau waar hij zojuist aangifte had gedaan.

Een woordvoerder van minister Ollongren laat weten dat de minister volledig achter haar toespraak blijft staan. "Ze heeft die gedaan in haar hoedanigheid als minister van Binnenlandse Zaken. De uitspraken van de partijgenoot van Baudet onderstrepen voor de minister het belang van artikel 1 van de Grondwet, het verbod op discriminatie, waarover haar toespraak gisteren ging." Volgens de woordvoerder wil Ollongren graag het politieke debat met Baudet aangaan, maar staat het hem vrij om aangifte te doen.

Wilders

Afgelopen november deed ook PVV-leider Geert Wilders aangifte tegen een bewindspersoon, namelijk premier Rutte. Wilders beschuldigde Rutte van discriminatie, onder andere omdat de premier volgens hem voorzieningen voor asielzoekers had geregeld die ruimer zijn dan die voor Nederlanders.

Wilders' aangifte had daarmee dus betrekking op kabinetsbeleid en niet op afzonderlijke uitspraken van een bewindspersoon, zoals in het geval van Ollongren. Het Openbaar Ministerie kan overigens nog niets zeggen over de status van de aangifte van Wilders. "Op het moment dat daar meer over bekend is, zullen we daar zeker ruchtbaarheid aan geven", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl