Partijleider Baudet gaat na het partijcongres van Forum voor Democratie op de foto met leden, 25 november 2017.
NOS NieuwsAangepast

'Partijtop Forum voor Democratie zet leden bewust buitenspel'

De leden van Forum voor Democratie worden door de partijtop onder leiding van Thierry Baudet bewust buitenspel gezet en alleen maar als lastig gezien, zegt geroyeerd lid Robert de Haze Winkelman.

Volgens hem staat de partij nu voor de vraag: "Zie je leden als mensen die geld aan je geven en door wie je subsidie krijgt, of wil je mensen erbij betrekken in verschillende partijfuncties en het menselijk talent optimaal benutten?"

De Haze Winkelman en zijn echtgenote Betty Jo Wevers werden gisteren uit de partij gezet door partijleider Baudet omdat ze volgens hem uit waren op de macht.

Ik vermoed dat men gedacht heeft 'als we de boodschapper onthoofden dan is het opgelost'.

Robert de Haze Winkelman, geroyeerd FvD-lid.

De Haze Winkelman herkent zich daar niet in. "Mijn vrouw en ik zijn in de zestig. We hebben een goed, actief leven gehad. We wilden alleen helpen met hand-en-spandiensten." Hij zegt dat ze niet op hun eigen belang uit waren en juist grote donaties hebben gegeven.

"Ik vermoed dat men gedacht heeft 'als we de boodschapper onthoofden dan is het opgelost'." De Haze Winkelman uitte de afgelopen maanden zijn bezwaren tegen het gebrek aan democratie, de dichtgetimmerde statuten en het dwarsbomen van mensen in de partij.

Tot november ging het volgens De Haze Winkelman prima, en toen ging het roer om. Het partijbureau werd opgeheven en de teams van vrijwilligers werden bedankt. "Er heeft zich nog een stuwmeer van leden aangemeld die actief willen worden maar dat ligt allemaal stil."

Op dit moment is het geen democratische partij.

Robert de Haze Winkelman

Het gaat volgens hem om 200 tot 300 vrijwilligers en kandidaten die betrokken waren bij een of meer activiteiten, en die nu aan de kant zijn gezet. De Haze Winkelman kan niet zeggen hoeveel van hen het met hem eens zijn, maar de bezwaren zouden breed worden gevoeld. "Op dit moment is het geen democratische partij."

Het bestuur, bestaande uit Baudet, penningmeester Otten en secretaris Rooken, wil alles centraal vanuit Amsterdam regelen zegt De Haze Winkelman, zoals het samenstellen van de kandidatenlijsten voor Provinciale Staten. Hij denkt dat zij ledeninspraak zien als een bedreiging van hun positie.

"Maar je kunt niet met drie man een ledenpartij van 20.000 leden besturen en geen tegenspraak dulden", zegt De Haze Winkelman. "Zo werkt democratie niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl