Merkel staat de pers te woord over de onderhandelingen van vandaag AFP

Regeerakkoord in Duitsland nog niet rond; optimisme blijft

time icon Aangepast

In Duitsland hebben de coalitie-onderhandelingen tussen CDU/CSU en SPD nog niet tot een akkoord geleid. De christendemocraten van bondskanselier Merkel en de sociaaldemocraten van SPD-leider Schulz wilden de inhoudelijke besprekingen vandaag afronden, maar ze hadden uit voorzorg al twee extra dagen gereserveerd. Morgenochtend praten ze verder.

De partijen zijn het op ongeveer twintig punten nog niet eens, vooral op de thema's arbeid en gezondheid. Maar ze zijn optimistisch dat ze eruit komen. Grote knelpunten zouden er niet meer zijn.

Vandaag zouden de onderhandelaars weer goede vooruitgang hebben geboekt. Ze werden het onder meer eens over de bouw van sociale huurwoningen in de grote steden. Er wordt extra in woningen geïnvesteerd om de stijging van de huurprijzen tegen te gaan.

Akkoord onder voorbehoud

Als de onderhandelaars er inderdaad definitief uit komen, is nog niet zeker dat de Grote Coalitie ook daadwerkelijk doorgaat, zegt correspondent Jeroen Wollaars: "Dan mogen alle 443.000 leden van de SPD nog ja of nee zeggen tegen het akkoord. En in de partij is veel verzet tegen opnieuw regeren met Merkel." Na het verlies bij de verkiezingen in september zijn veel SPD-leden sceptisch over een nieuwe regeerperiode met CDU en CSU, de Beierse tak van de christendemocraten.

Schulz en Merkel waren vandaag aan het begin van de dag al hoopvol omdat de afgelopen dagen overeenstemming is bereikt over een aantal hete hangijzers, zegt Wollaars. "Zoals bijvoorbeeld het aantal vluchtelingen dat wordt toegelaten via de regeling voor gezinshereniging." Dat wordt nu beperkt tot duizend per maand.

De coalitiegesprekken zijn de langste in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland. Dat komt doordat er eerst lang onderhandeld is over een coalitie van de CDU/CSU met de Groenen en de liberale FDP. Die laatste haakte in de slotfase af.

STER Reclame