Tariq Ramadan tijdens een conferentie in 2016
NOS NieuwsAangepast

Islamoloog Tariq Ramadan opgepakt om verkrachtingszaak

In Parijs is de invloedrijke Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan opgepakt. Hij wordt verdacht van verkrachting van twee Franse vrouwen.

Hij is volgens persbureau AFP door de politie gesommeerd om naar het bureau te komen om een aantal vragen te beantwoorden. Vervolgens is hij vastgezet. Politie en justitie zijn bezig met een vooronderzoek.

Ramadan heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij zegt dat er een lastercampagne tegen hem wordt gevoerd.

#metoo

Een van de vrouwen die aangifte deden, is Henda Ayari. Zij was salafist en inmiddels feminist. Ayari zegt dat ze door Ramadan is verkracht in een hotelkamer in Parijs in 2012. Naar eigen zeggen vond ze de moed om zich tegen hem uit te spreken dankzij de publiciteit rond #metoo. Nadat ze in oktober aangifte tegen Ramadan had gedaan, kreeg ze via internet een stroom van doodsbedreigingen en verwensingen over zich heen.

Inmiddels is de lijst met beschuldigingen langer. Een aantal vrouwen heeft tegen een Zwitserse krant gezegd dat Ramadan hen in hun middelbare schooltijd had verleid toen hij hun leraar Frans was.

Rotterdam

Ramadan was in het verleden verbonden aan de Erasmus Universiteit en integratie-adviseur bij de gemeente Rotterdam. Bij de universiteit in Oxford is hij met bijzonder verlof vanwege de aantijgingen. Hij geeft er voorlopig geen colleges.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl