NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Ontslag Ramadan was onterecht

De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft in 2009 te snel het gasthoogleraarschap van Tariq Ramadan ingetrokken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in een zaak die de islamitische filosoof had aangespannen. Hij heeft onder meer recht op achterstallig loon van ruim 20.000 euro.

Ramadan kwam in 2009 in opspraak toen bleek dat hij een tv-programma maakte voor een Iraanse staatszender. Dat viel slecht vanwege het harde optreden van het Iraanse regime tegen betogende studenten. De universiteit besloot vervolgens de samenwerking met Ramadan op te zeggen.

De universiteit heeft Ramadan te weinig tijd gegeven, zegt de rechtbank. De hoogleraar zat bij het uitbreken van de commotie op Mauritius en vroeg drie weken om na te denken over zijn functie bij de Iraanse televisie. Een paar dagen later werd hem zijn functie al ontnomen. Volgens de rechtbank heeft Ramadan door het overhaaste besluit reputatieschade opgelopen.

Hoger beroep

Ook de gemeente Rotterdam, waar Ramadan integratieadviseur was, zette hem vanwege de ophef aan de kant. Ook dat ontslag vecht hij aan. In eerste aanleg kreeg hij ongelijk van de rechter, maar er loopt nog een hoger beroep.

STER reclame