Jan Hoekema in 2015
NOS NieuwsAangepast

'Oud-burgemeester Wassenaar kreeg onterecht extra wachtgeld'

Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar heeft met zijn tijdelijke opvolger een afspraak gemaakt voor meer wachtgeld. Dat meldt NRC Handelsblad. De afspraken zijn volgens verschillende juristen in strijd met de Gemeentewet. Na vragen van de krant besloot Hoekema de 17.800 euro die hij extra kreeg, terug te betalen.

Het oud-Kamerlid van D66 werd in 2007 burgemeester van Wassenaar. Eind 2016 legde hij zijn functie neer vanwege een vertrouwensbreuk.

Na zijn vertrek sprak Hoekema met zijn opvolger, waarnemend burgemeester en eveneens oud-Kamerlid Charlie Aptroot (VVD), af dat zijn wachtgeld tot aan zijn AOW-leeftijd werd aangevuld tot "100 procent van de bezoldiging". Dat zou neerkomen op een periode van tien maanden. In principe had Hoekema recht op 80 procent van zijn inkomen. Ook besloot de gemeente om Hoekema's pensioenpremie aan te vullen.

Daarnaast werden Hoekema's advocaatkosten vergoed en mochten hij en zijn vrouw, PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth, bijna een jaar lang in de ambtswoning blijven wonen tegen een gunstig tarief. Zo betaalde het paar 1400 euro per maand voor een woning met een marktwaarde van bijna 2 miljoen euro. Barth probeerde volgens NRC na het vertrek van haar man als burgemeester een extra korting van 400 euro te bedingen op de huur voor de weken dat Hoekema geen werk had.

In de overeenkomst werd ook afgesproken dat de gemeente de commissaris van de koning en het ministerie van Binnenlandse Zaken niet actief zou informeren. Ook de gemeenteraad van Wassenaar werd niet op de hoogte gebracht, wel kregen de fractievoorzitters in de raad de details te horen in een geheime vergadering, schrijft NRC.

'Openbaarmaking tegenhouden'

De krant deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om de stukken over het extra wachtgeld te krijgen. Hoekema en Barth hebben in eerste instantie geprobeerd om openbaarmaking via de voorzieningenrechter tegen te houden, maar kwamen daar vorige week van terug, aldus NRC.

Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen noemt in de krant de gemaakte afspraken niet in overeenstemming met de wettelijke regelingen. Verscheidene juristen zeggen in de krant dat de Gemeentewet extra uitkeringen aan burgemeesters uitsluit. Dat hij dat bedrag als "ambteloos burger" ontving, maakt volgens deze juristen niet uit.

Dit bedrag leek ons verstandig en redelijk.

Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot in de NRC

Hoekema stelt dat hij het geld wilde om inkomensverlies te compenseren, maar dat de kwestie niet meer actueel is na zijn aanstelling als waarnemend burgemeester van Langedijk. "Door vragen van NRC ben ik gaan nadenken en heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik het geld ga terugstorten. Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk is veranderd", zegt Hoekema in de krant.

Aptroot zegt dat met de overeenkomst een langdurige juridische strijd is voorkomen, want bedragen die advocaten van Hoekema eisten, lagen volgens hem veel hoger. "Dit bedrag leek ons verstandig en redelijk", laat Aptroot weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl