Vertrekkend burgemeester Jan Hoekema
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Wassenaar stapt op na vertrouwensbreuk

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar legt zijn functie neer. Er is volgens Omroep West een vertrouwensbreuk tussen de burgemeester en de gemeenteraad.

In een verklaring laten gemeenteraad en burgemeester weten dat ze "na ampel beraad tot de conclusie zijn gekomen dat er onvoldoende basis is voor een voortzetting van een vruchtbare samenwerking." Wat de reden is voor de vertrouwensbreuk willen de partijen niet zeggen.

De laatste aanvaring tussen Hoekema en de gemeenteraad ging over de beveiliging van de Amerikaanse ambassade. Die verhuist van Den Haag naar Wassenaar. Een groot deel van de gemeenteraad neemt het de burgemeester kwalijk dat hij te weinig zijn best heeft gedaan om de kosten van de beveiligingsmaatregelen op de Rijksoverheid te verhalen.

Slecht huwelijk

De fractievoorzitter van de lokale partij Passie voor Wassenaar heeft respect voor de beslissing van Hoekema. "De raad kan niet collectief opstappen dus het is goed dat Hoekema zelf verantwoordelijkheid heeft genomen." Fractievoorzitter Bert Ooms vergelijkt de situatie in Wassenaar met een slecht huwelijk: "Je voelt dat het niet goed zit en dat je dus beter uit elkaar kunt gaan."

Burgemeester Hoekema heeft bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zijn ontslag aangeboden. Hij zal nog iets meer dan een maand zijn taak als burgemeester blijven uitvoeren. Jan Hoekema was tussen 1994 en 2002 Kamerlid voor D66. Hij was sinds 2007 burgemeester van Wassenaar.

Advertentie via Ster.nl