Charlie Aptroot als burgemeester van Zoetermeer
NOS Nieuws

VVD'er Charlie Aptroot tijdelijk burgemeester Wassenaar

Wassenaar krijgt een tijdelijke burgemeester, na het vertrek van Jan Hoekema. Het is de VVD'er Charlie Aptroot (66), die ook burgemeester van Zoetermeer is. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt.

Hoekema (D66) vertrok begin december na een vertrouwensbreuk. Hij was sinds 2007 burgemeester van Wassenaar.

Onrust

Tijdens de ambtsperiode van Hoekema was het onrustig in de gemeente Wassenaar. Zo kreeg hij in 2013 te maken met een rel in de gemeenteraad, waarbij drie raadsleden een wethouder beschuldigden van seksuele intimidatie.

De zogenoemde 'Wassenaarse seksrel' werd geschikt met een schadevergoeding van bij elkaar 150.000 euro voor de betrokkenen. Dat leidde tot kritiek uit de Tweede Kamer, waarna minister Plasterk om opheldering vroeg.

De laatste aanvaring tussen Hoekema en de gemeenteraad ging over de kosten voor de beveiliging van de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. De raad vindt dat Hoekama te weinig zijn best heeft gedaan om die kosten op de Rijksoverheid te verhalen.

Normalisering

Aptroot moet in Wassenaar dus rust terugbrengen en "de bestuurlijke verhoudingen normaliseren", aldus de provincie. Hij blijft waarnemend burgemeester tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Daarnaast blijft Aptroot burgemeester van Zoetermeer.

De nieuwe burgemeester krijgt te maken met een aantal koninklijke inwoners van zijn gemeente, zoals het gezin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prinses Margarita en haar gezin en prinses Irene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl