Eerstejaars studenten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Minister bewaakt onstuimige verengelsing op universiteit

Universiteiten moeten oppassen met de ongebreidelde groei van het aantal opleidingen in het Engels. Minister Van Engelshoven van Onderwijs gaat universiteiten 'kritisch' volgen en wil hiermee voorkomen dat het onderwijs voor Nederlandse studenten minder toegankelijk wordt.

De minister reageert hiermee op de recente protesten van Kamerleden en studenten op het groeiend aantal opleidingen die in het Engels worden gegeven. Universiteiten krijgen voor buitenlandse studenten buiten de Europese Unie veel meer geld binnen en dat is een van de redenen om de lessen niet meer in het Nederlands te geven.

Volgens Van Engelshoven kiezen op sommige plekken universiteiten voor opleidingen in het Engels om zo het aantal studenten op te krikken. "Zonder dat er een inhoudelijk goede reden is." Als voorbeeld noemt ze psychologie in Amsterdam en farmacie.

Verkeerde prikkels

De minister zei na afloop van de ministerraad dat ze niet wil dat Engels onderwijs "een instrument is in een concurrentiestrijd". Ze gaat met de universiteiten praten en kijken of de manier waarop ze nu betaald worden wel goed werkt. "In het systeem zitten misschien verkeerde prikkels."

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer opleidingen aan hogescholen en universiteiten in het Engels zijn. 20 procent van de universitaire bachelors zijn volledig in het Engels, bij de masteropleidingen is dat maar liefst 70 procent.

Voor de zomer komt de minister met een brief over het hoger onderwijs waarin staat hoe ze de afspraken in het regeerakkoord gaat uitvoeren. De coalitiepartners hebben afgesproken dat het kabinet scherper zal toezien dat opleidingen alleen Engelstalig zijn wanneer dit een toegevoegde waarde heeft, de kwaliteit van voldoende niveau is en er in voldoende Nederlandse opleidingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl