Het dna-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen, wordt waarschijnlijk groter dan eerder aangekondigd. Gisteren lekte dat al uit, vandaag rond 10.00 uur geeft de politie een persconferentie waarin het naar verwachting officieel wordt bekendgemaakt.

Dna-verwantschapsonderzoek is sinds 2012 mogelijk in Nederland en heeft al tot een paar doorbraken geleid. Onder meer in de zaak-Marianne Vaatstra en de zaak-Milica van Doorn werd hiermee een verdachte gevonden.

Het wordt alleen ingezet bij ernstige misdrijven, zoals moord. Het is een laatste middel bij een groot onderzoek. Dna-verwantschapsonderzoek is duur en kost veel tijd. Maar hoe werkt het eigenlijk?

We leggen het uit in de onderstaande video:

Hoe werkt dna-verwantschapsonderzoek?

Het grootschalige verwantschapsonderzoek in de coldcasezaak-Verstappen begint volgende maand. De politie neemt dan wangslijm af van de mannen die nu of in 1998 woonden in de buurt van de Brunssummerheide, waar de 11-jarige Nicky werd vermoord.

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. 's Avonds ging hij om 22.00 uur slapen; de volgende ochtend was hij weg. Een dag later werd het jongetje dood gevonden.

STER reclame