Politie
NOS NieuwsAangepast

Doorbraak in 25 jaar oude moordzaak-Milica van Doorn, verdachte opgepakt

De politie in Noord-Holland heeft een verdachte aangehouden in de zaak van Milica van Doorn. De man van 47 jaar uit Zaandam kon worden opgepakt nadat een familielid van hem vrijwillig dna had afgestaan tijdens een grootschalig onderzoek dat vorige maand werd gehouden.

De politie riep toen ruim 130 mannen van Turkse afkomst op om vrijwillig dna af te staan. Uiteindelijk gaven 125 mannen gehoor aan de oproep. De verdachte die nu is opgepakt zat ook bij de doelgroep, maar hij was een van de twee mannen die niet wilden meewerken. Hij kon alsnog worden getraceerd omdat iemand in de familielijn wel dna had afgestaan.

Aanhouding in moordzaak Milica van Doorn na dna-onderzoek

De man werd zaterdag door de politie opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en toen bleek er een match te zijn. Volgens de politie is de verdachte pas kort verhoord en heeft hij nog niet veel gezegd.

De verdachte zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Hij wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Vijver Zaandam

De 19-jarige Milica van Doorn werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in Zaandam. Ze was verkracht en vermoord. Bij het onderzoek werd dna op haar lichaam gevonden, waarmee een profiel van de dader werd gemaakt. Dankzij nieuwe wetgeving en technieken kon worden vastgesteld dat de dader van Turkse afkomst moest zijn.

Op de persconferentie op het politiebureau in Zaandijk dankte een woordvoerder van de familie de Turkse gemeenschap voor de massale medewerking aan het dna-onderzoek. Ook prees hij de politie voor de inzet in de afgelopen 25 jaar.

Hoofdofficier Steenman zei dat het voor eerst is dat een verdachte via een familielid bij een grootschalig verwantschapsonderzoek wordt opgespoord. In 2012 werd de dader van de moord op Marianne Vaatstra aangehouden na een dergelijk onderzoek, maar hij had toen zelf dna afgestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl