Jasper S. moet 18 jaar de cel in voor de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat Jasper S. met voorbedachten rade Marianne Vaatstra heeft vermoord. Ook is bewezen dat hij haar meermalen heeft verkracht. De rechter noemt de laatste momenten van Marianne Vaatstra 'ijzingwekkend'.

De rechtbank neemt de conclusie van deskundigen over dat Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar is. En de rechtbank neemt het S. kwalijk dat hij zo lang heeft gezwegen, maar kan er geen extra straf voor geven. Jasper S. hoeft immers niet aan zijn eigen veroordeling mee te werken.

De uitspraak is inmiddels afgelopen. Justitiespecialist @ilanNOS was erbij:

Justitiespecialist@ilanNOS is ter plekke en houdt de zaak bij op Twitter:

Tweets van @ilanNOS

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

bewezen

Volgens de rechter staat vast dat Jasper S. in de nacht na Koninginnedag, bijna veertien jaar geleden, Marianne Vaatstra op de fiets heeft achtervolgd, haar van haar fiets heeft gesleurd en haar onder bedreiging van een mes heeft gedwongen een weiland bij Veenklooster in te lopen. Daar heeft hij haar verkracht en van het leven beroofd, zoals het OM heeft betoogd.Het Openbaar Ministerie vindt dat verkrachting en moord met voorbedachten rade is bewezen. Volgens officier van justitie Henk Mous had de boer uit Oudwoude genoeg tijd en gelegenheid om andere keuzes te maken.

De zaak Vaatstra heeft de afgelopen veertien jaar veel losgemaakt, mede doordat de dader lange tijd onvindbaar bleef. Ook het zwijgen van S., ondanks de grote media-aandacht voor de moordzaak, rekent het OM hem zwaar aan.

Door: Ilan

STER reclame