Senad Lulic
NOS VoetbalAangepast

Lazio krijgt 50.000 euro boete om Anne Frank-stickers

Lazio heeft van de Italiaanse voetbalbond een boete van 50.000 euro gekregen vanwege het incident met supporters rond het thuisduel met Cagliari, in oktober vorig jaar. De harde kern van de Romeinse club verspreidde toen in het stadion stickers van Anne Frank in een shirt van aartsrivaal AS Roma. Tevens werden antisemitische leuzen op de muren in het stadion geschreven.

De actie van de Lazio-aanhangers werd in Italië scherp veroordeeld. De premier van Italië noemde het "ongelooflijk en onacceptabel" en ook het Europese Parlement keurde de actie in sterke bewoordingen af. "Het gebruik van een afbeelding van Anne Frank om anderen te beledigen is een heel ernstige zaak", zei parlementsvoorzitter Tajani, zelf een Italiaan.

In het weekend na het incident werden alle wedstrijden in de Serie A voorafgegaan door een minuut stilte. Ook werd een passage uit het dagboek van Anne Frank voorgelezen.

Lazio nam harde maatregelen tegen dertien aanhangers van de club. Twaalf van hen kregen een stadionverbod van vijf jaar, één supporter is de toegang voor een periode van acht jaar ontzegd. Tegen zeven andere leden van de harde kern van Lazio loopt nog een onderzoek.

Lazio en aartsrivaal AS Roma delen het Olympisch Stadion in Rome. Tijdens de wedstrijd tegen Cagliari bevonden aanhangers van Lazio zich in het deel waar normaal gesproken de fanatieke supporters van AS Roma zitten. Dat deden ze omdat 'hun' deel van het stadion was gesloten vanwege racistische spreekkoren tegen enkele donkere spelers van de tegenstander in een eerdere wedstrijd.

Berucht

De fanatieke aanhang van Lazio is berucht vanwege zijn fascistische en extreemrechtse sympathieën. Dit seizoen moest de club van voetbalbond UEFA al een Europese wedstrijd zonder toeschouwers spelen als straf voor racistische spreekkoren tijdens een Europese wedstrijd van een paar seizoenen geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl