Supporters van Lazio voor de stadsderby tegen AS Roma
NOS VoetbalAangepast

'Lazio is van oorsprong de club van fascist Mussolini'

In Italië raken ze niet uitgesproken over de actie van de harde kern van Lazio. De supporters beplakten het vak van aartsrivaal AS Roma met stickers waarop Anne Frank werd afgebeeld in een AS Roma-shirt. Maar waar komt het antisemitisme bij Lazio toch vandaan?

"Lazio is van oorsprong de club van fascist Benito Mussolini. Hij heeft een kleine voetbalclub groot gemaakt en haalde in de jaren dertig de grootste Argentijnen naar de club", zegt Bruno Giuntoli, kenner van het Italiaanse voetbal.

"Hij zat met regelmaat op de tribune en dat had ook invloed op de beslissingen van de scheidsrechter. Hij profileerde zich als een man van het volk en gebruikte voetbal echt als instrument om kiezers te winnen. Heel populistisch. Terwijl hij er, zo schijnt, zelf geen bal aan vond..."

Aron Winter (r) met Dennis Bergkamp

Sindsdien zijn er bij Lazio altijd incidenten geweest, aldus Giuntoli. Ook rondom een Nederlandse speler: Aron Winter. In 1992 verkaste hij van Ajax naar de Italiaanse club. "Toen Aron Winter op het vliegtuig naar Rome stapte, waren er massale protesten en een joodse begraafplaats werd beklad", weet Giuntoli nog.

"Aron is een joodse naam en bij aankomst bleek het ook nog eens een donkere speler te zijn. Dat was dubbelop. Maar toen Winter een goede speler bleek en er successen werden gevierd, was hij plotseling een van de publiekslievelingen."

Ook raakte de club in opspraak wegens het uiten van fascistische groeten, bijvoorbeeld in 2013 tegen Borussia Mönchengladbach. Paolo Di Canio, jarenlang de captain, vierde zo eens de overwinning op AS Roma met een fascistische groet. Hij noemde zichzelf een aanhanger van het Italiaanse fascisme.

2005: Paolo Di Canio brengt supporters de fascistische groet

De harde kern van Lazio, Irriducibili (De Onoverwinnelijken) genaamd, wordt gevreesd. Ook door het bestuur van de club dat het, zo zegt Giuntoli, zelfs toestaat dat de leider aanwezig is bij vergaderingen en ook het beleid meebepaalt. Volgens Giuntoli, die onder meer werkt voor podcast The Damned United, heeft de leider het gezag over een groep van zo'n 300 tot 600 fans.

"Zij zijn allen neofascist. Het is niet hun hobby, maar echt een levensovertuiging. De fans in de harde kern zijn ook politiek actief. In het stadion worden ook leden voor de extreemrechtse partij geworven: Forza Nuova. Ook de clubleiding is dus fout. Lazio is de meest extreemrechtse club ter wereld..."

Supporters van Lazio hebben hun trein in de brand gestoken

Giuntoli volgt het Italiaanse voetbal al jaren op de voet. Als tiener maakte hij kennis met de sentimenten. "Als klein jongetje - ik was een jaar of 12 - spaarde ik voetbalshirts. De ene dag had ik een shirt van Juventus aan en de andere dag eentje van Milan", vertelt Giuntoli.

"Maar toen ik in Italië eens een shirt van Lazio aan had, moest ik het echt op een rennen zetten. Dat wordt echt gezien als een statement. Terwijl ik het gewoon een mooie club vond omdat Roberto Mancini en Pavel Nedved er speelden."

Oud-speler Paolo Di Canio op de tribune bij Lazio

Als reactie op de antisemitische actie van de Lazio-fans wordt deze week voor alle wedstrijden in de Serie A een passage uit het dagboek van Anne Frank voorgelezen. Ook bij de wedstrijd van Lazio, dat het vanavond om 20.45 uur opneemt in en tegen Bologna.

Mauro Icardi (Internazionale) signeert het dagboek van Anne Frank voor aanvang van het competitieduel met Sampdoria

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl