Supporters van Lazio Roma
NOS NieuwsAangepast

Tekst van Anne Frank voorgedragen in voetbalstadions Italië

Voorafgaand aan alle wedstrijden in de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie van deze week wordt in het stadion een passage uit het dagboek van Anne Frank voorgelezen. Aanleiding zijn de antisemitische leuzen en afbeeldingen die de supporters van Lazio vorige week achterlieten in het Olympisch Stadion van Rome.

Er waren onder meer stickers geplakt waarop Anne Frank te zien is in een shirt van AS Roma, de stadgenoot en grote rivaal van Lazio. Ook was er 'AS Roma-fans zijn Joden' op de muren geschreven. De clubs spelen in hetzelfde stadion.

Met het voorlezen van het dagboek wil de Italiaanse voetbalbond de herinneringen aan de Holocaust levend houden. De Joodse Anne Frank dook in de Tweede Wereldoorlog met haar familie onder voor de nazi's aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het gezin werd verraden en ze werden uiteindelijk opgepakt. Anne Frank overleed in 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Bij alle voetbalwedstrijden die deze week in Italië gepland staan, zowel bij de profs als bij de amateurs in alle leeftijdscategorieën, zal een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De voorzitter van Lazio bezocht vanochtend naar aanleiding van de antisemitische uitingen een synagoge in Rome. Daar zei hij dat de club werkt aan een nieuwe campagne tegen antisemitisme.

Lazio-directeur distantieert zich van fans en onderneemt actie

De premier van Italië heeft met afschuw gereageerd op de stickers en de leuzen van de Lazio-fans. "Ongelooflijk en onacceptabel", zei premier Gentiloni.

Ook het Europese Parlement keurt de actie af. "Het gebruik van een afbeelding van Anne Frank om anderen te beledigen is een heel ernstige zaak", zei parlementsvoorzitter Tajani, zelf een Italiaan.

Media

De zaak krijgt ook veel aandacht in Italiaanse media. De krant La Repubblica plaatste meerdere beeltenissen van Anne Frank in voetbaltenues op de voorpagina met daarbij de tekst: "We zijn allemaal Anne Frank".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl