Concertgangers vluchten uit de Bataclan
NOS NieuwsAangepast

Bomgordel zelfmoordterrorist Abdeslam werkte niet

De bomgordel van Salah Abdeslam, de enige overlevende terrorist van de aanslag van 13 november 2015 in Parijs, werkte niet, meldt radiozender France Inter. Uit een uitgelekt rapport blijkt dat de Franse recherche de bomgordel heeft onderzocht en heeft geconstateerd dat een stroomkabel was beschadigd en dat de ontsteker kapot was.

Abdeslam liet zijn bomgordel achter in een prullenbak in Parijs toen hij op de vlucht sloeg. Lange tijd is gedacht dat hij zich misschien op het laatste moment bedacht had, maar dat lijkt dus niet het geval.

Hij kan de bomgordel ook zelf onklaar hebben gemaakt.

NOS-correspondent Frank Renout

De bomgordel bestond uit twee compartimenten, gevuld met explosieven. Een batterij en een drukknop ontbraken, maar volgens de politie zou de gordel ook met batterij en knop niet hebben gefunctioneerd.

Toch weten we volgens NOS-correspondent Frank Renout nog lang niet alles, zo kan Abdeslam ook zelf de bomgordel onklaar hebben gemaakt. "Het is niet vastgesteld of Abdeslam heeft geprobeerd de knop in te drukken van de bomgordel", zei hij op Radio 1. "Het werkte niet, dat weten we nu, maar het is ook best mogelijk dat hij zichzelf toch ook niet tot ontploffing wilde brengen. Ook weten we nog altijd niet wat zijn eventuele doelwit was."

Bloedbad in Bataclan

Bij de aanslagen bliezen drie terroristen zich op bij het voetbalstadion Stade de France. De andere terroristen beschoten cafés en richtten een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan, waar 89 mensen werden gedood.

Salah Abdeslam wist te ontkomen. Hij werd in maart 2016 opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek en werd een maand later uitgeleverd aan Frankrijk. Hij weigert tot nu toe te praten over de aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl