Salah Abdeslam
NOS Nieuws

Salah Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk

Terreurverdachte Salah Abdeslam is vanochtend uitgeleverd aan Frankrijk, meldt het Federaal Parket in Brussel. Hij is iets na 09.00 uur vanochtend in Frankrijk aangekomen.

In de loop van de ochtend werd hij in Parijs voorgeleid aan de onderzoeksrechters in het Paleis van Justitie. Volgens de Franse minister van Justitie wordt Abdeslam in isolatie gezet in een niet nader bekendgemaakte gevangenis in de regio Parijs.

Bewakers die speciaal zijn opgeleid om met gevaarlijke gevangenen te werken zullen hem bewaken.

Abdeslam arriveert in Parijs

Abdeslam zat vast in België. Hij werd 18 maart tijdens een politieactie in een huis in de gemeente Molenbeek opgepakt. Na zijn arrestatie werd hij één keer verhoord over de aanslagen in Brussel, maar hij weigerde een verklaring af te leggen. Voor deze aanslagen geldt hij uiteindelijk niet als verdachte.

Wel werd hij vorige week in België aangeklaagd voor poging tot moord bij een schietpartij in Brussel waarbij vier agenten gewond raakten. Er werd geen arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd waardoor hij nu zonder problemen aan Frankrijk kon worden uitgeleverd.

Hotelkamers

Dat land wil hem berechten voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs vorig jaar november, waarbij 129 mensen om het leven kwamen.

Abdeslam huurde onder meer de auto die gebruikt werd bij de aanval in de Parijse concertzaal Bataclan. Ook werd zijn creditcard gebruikt om hotelkamers voor de terroristen te boeken. Dat heeft hij tijdens zijn verhoor toegegeven. Hij is de enige van de aanslagplegers die nog in leven is. Het is niet duidelijk of hij bij de aanslagen mensen heeft gedood.

'Lege asbak'

Zijn Belgische advocaat Sven Mary heeft niet zo'n hoge pet op van zijn cliënt. "Abdeslam is maar een klein boefje uit Molenbeek", zei hij in de Franse krant La Libération. Abdeslam "is meer een volger dan een leider. Hij heeft de intelligentie van een lege asbak, het is een bodemloze leegte."

Ook noemt hij zijn cliënt het perfecte voorbeeld van de Grand Theft Auto-generatie. "Hij denkt dat we in een videogame leven." Toen ik hem vroeg of hij de koran had gelezen, zei hij dat hij op internet een samenvatting had gelezen. Dat is het maximale dat hij kan begrijpen."

Wegkwijnen

In Frankrijk wordt Abdeslam bijgestaan door een andere advocaat: Frank Berton. Die heeft gezegd verbaasd te zijn over de plotselinge uitlevering aan Frankrijk. Hij heeft zijn cliënt vanochtend kort kunnen spreken.

"Ik zag een jongeman die langzaam wegkwijnt. Iemand die graag zijn verhaal kwijt wil. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Justitie wil antwoorden, en ook de slachtoffers en nabestaanden willen weten waarom. Dat is hoe hij erin staat. Dat is wat ons overleg van twee uur heeft opgeleverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl