AFP
NOS NieuwsAangepast

Coalitie: kind Syriëganger ter plekke helpen, niet hierheen halen

De coalitie is niet van plan om kinderen van Nederlandse Syriëgangers terug te halen naar Nederland. VVD-Kamerlid Rutte schrijft in een tweet: "Voor je het weet komen de ouders erachteraan. De VVD kiest voor de veiligheid en de vrijheid van de kinderen in Nederland!"

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen wel noodhulp geven via hulporganisaties, maar denken dat dit beter in de regio zelf kan gebeuren.

Grootouders van kinderen van jihad-gangers vroegen onlangs om hulp bij het ophalen van de kleinkinderen uit Syrië en Irak. Maar het standpunt van de overheid is dat de Nederlanders die destijds naar IS-gebied afreisden, niet geholpen worden met hun terugkeer.

Er zitten naar schatting nog zo'n tachtig Nederlandse kinderen in Syrië en Irak. Zij werden door hun ouders meegenomen of zijn daar geboren. Hun ouders sloten zich aan bij Islamitische Staat of bij een andere terreurgroep in het strijdgebied.

Muizengaatje

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Voordewind moet er een "muizengaatje" blijven voor heel schrijnende en levensbedreigende situaties. Als een kind bijvoorbeeld op sterven ligt, zou het wel naar Nederland moeten kunnen komen. Voordewind benadrukt dat hij een dergelijk geval nog niet heeft gezien. "Mocht het toch gebeuren dat een kind hiernaar toekomt en de ouders meegaan, dan zullen die in hechtenis worden genomen", voegt hij eraan toe.

Voordewind wil dat via consulaten en andere contacten wordt vastgesteld om hoeveel kinderen het gaat en hoeveel ervan in opvangkampen verblijven. Ook wil hij weten of ze daar wel de juiste zorg krijgen.

D66-Kamerlid Verhoeven wil de kinderen alleen naar Nederland halen, als er echt geen andere optie meer is en ze ter plekke niet geholpen kunnen worden. "Dat moet per geval bekeken worden", zegt hij. "In eerste instantie moeten de kinderen van IS-strijders ter plekke adequate begeleiding krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl