NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 21/1: ja of nee tegen Merkel en honderdduizenden 'pussy hats'

Goedemorgen! De SPD stemt vandaag in Duitsland over wel of niet regeren met Merkel en in Amerika zijn honderdduizenden vrouwen de straat opgegaan om te demonstreren voor vrouwenrechten en tegen president Trump en zijn regering.

We beginnen de dag met temperaturen rond het vriespunt, maar het warmt al snel iets op en de zon schijnt geregeld. Het wordt 3 tot 5 graden. Tegen de avond komen vanuit het zuidoosten buien het land binnen. Vannacht kan het vooral in het noorden en oosten op sommige plekken een beetje sneeuwen.

Ga je vandaag op pad? Pas dan in de ochtend even op: het kan lokaal glad zijn. Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Duitsland stemt de SPD vandaag over een coalitie met CDU/CSU Het is nog maar de vraag of de ruim 600 gedelegeerden van de sociaaldemocratische partij akkoord gaan. Er is vanuit de partij namelijk veel kritiek op het principeakkoord dat er nu ligt.

• Verder veel sport op het programma, met in de eredivisie de Klassieker Ajax-Feyenoord om 14.30 uur. Vanaf 13.30 uur wordt in Studio Sport op NPO 1 vooruitgeblikt en vanaf 14.00 uur is er ook alle aandacht in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Tien jaar Ajax-Feyenoord in anderhalve minuut

• In het Duitse Erfurt worden de wereldbekerwedstrijden schaatsen afgesloten met vier afstanden: de 500 en 1000 meter bij de mannen en de 1000 en 3000 meter bij de vrouwen.

• En op NOS.nl zijn de wereldbekerwedstrijden veldrijden in het Franse Nommay te volgen. Om 13.30 uur starten de vrouwen, om 15.00 uur de mannen.

Wat heb je gemist?

In grote Amerikaanse steden zijn honderdduizenden vrouwen de straat opgegaan om te demonstreren voor vrouwenrechten, tegen president Trump en tegen zijn regering. Er waren protesten in onder meer New York, Los Angeles, Boston, Denver en Philadelphia. De demonstraties werden gehouden op de dag dat Trump precies een jaar president is. Net als vorig jaar droegen veel deelnemers pussy hats.

Vrouwen dragen zogenoemde 'pussy hats'

Ander nieuws uit de nacht:

Jongen van 7 overleden bij ongeval op snelweg A325: de auto waar hij in zat, raakte van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand.

Twee doden door brand in hotel in centrum Praag: er zijn verder zeker negen gewonden, van wie vijf ernstig.

Kensington wint Popprijs 2017: de band werd door kenners al jaren genoemd als mogelijke winnaar.

En dan nog dit:

Naast de Popprijs nog ander nieuws vanaf popfestival Noorderslag in Groningen. Rapper Boef heeft excuses gemaakt voor zijn uitspraken van een paar weken geleden. Hij raakte in opspraak omdat hij drie behulpzame vrouwen kechs (hoeren) had genoemd. Boef opende zijn optreden met een nieuw nummer. Eerst klonken fragmenten van niet malse commentaren uit de media, en daarna zei hij sorry:

Boef maakt excuses op Noorderslag

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl