Wekdienst 14/1: truckers krijgen bezoek en ICT-diploma voor vluchtelingen

Aangepast
ANP

Goedemorgen! Chauffeurs die hun weekend 'doorbrengen' in hun vrachtwagen kunnen daar voortaan een boete voor krijgen; vandaag begint een campagne om ze daarover te informeren. En in Surhuisterveen wordt de NK veldrijden gehouden.

In de loop van de ochtend gaat op veel plaatsen de zon schijnen. Het blijft droog en de temperatuur ligt tussen de 3 en 5 graden. Morgen gaat het in de middag en avond regenen en flink waaien. Vanaf dinsdag wordt het kouder en neemt de kans op sneeuw geleidelijk toe.

weerplaza

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De Inspectie Leefomgeving en Transport voert campagne om chauffeurs die de weekenden in hun vrachtwagen doorbrengen te informeren over de nieuwe regels. Met ingang van dit jaar kunnen ze daar een boete voor krijgen van 1500 euro, omdat volgens een recente Europese uitspraak langdurige rust in de cabine verboden is.

• Vluchtelingen die met succes een cursus programmeren hebben gedaan, krijgen hun diploma. De Stichting Hack Your Future leidt vluchteling in zes maanden op tot programmeur. Velen hebben werk gevonden in de ICT-sector.

• In Dresden worden de Europese kampioenen shorttrack gekroond. Na de eerste finaledag staat Sjinkie Knegt er riant voor. Hij heeft een ruime voorsprong in het klassement.

• In Surhuisterveen wordt de NK veldrijden gehouden. Vandaag is het de beurt aan de mannen.

Wat heb je gemist?

Bij een explosie in een clubhuis in een dorpje in het noorden van Portugal zijn zeker acht doden gevallen. Tientallen mensen raakten gewond, van wie enkelen ernstig. Waarschijnlijk ontplofte een kachel of verwarmingsketel in het gebouw, waarna brand en paniek uitbrak. Getuigen zeggen tegen lokale media dat bezoekers moeite hadden om weg te komen, terwijl het clubhuis zich vulde met dikke rook.

Ander nieuws uit de nacht

Chelsea Manning wil de Amerikaanse Senaat in: ze heeft zich aangemeld om als Democratische kandidaat mee te doen in de staat Maryland.

Journalist vermoord in Mexicaanse grensstad: de autoriteiten onderzoeken of zijn dood te maken heeft met zijn werk.

Tunesië belooft 60 miljoen voor arme gezinnen: de toezegging komt na een week van protest in het Noord-Afrikaanse land.

En dan nog dit:

De Amerikaanse acteur Mark Wahlberg doneert 1,5 miljoen dollar aan Time's Up, de beweging die opkomt voor slachtoffers van seksueel misbruik. Dat geld bedong Wahlberg aan salaris omdat hij opnieuw moest komen opdraven voor opnames van de film All the money in the world.

Actrice Michelle Williams, die ook een hoofdrol heeft en ook opnieuw scènes moest opnemen, hoefde geen extra geld en kreeg daarom het verplichte minimumloon van in totaal zo'n 1000 dollar. Nadat daarover ophef was ontstaan, zegt Wahlberg nu dat hij die loonkloof oneerlijk vindt. "Ik steun de strijd voor eerlijke betaling voor 100 procent."

Mark Wahlberg (L), Michelle Williams (M) en regisseur Ridley Scott bij de première AFP

Fijne dag!

STER Reclame