Korea presenteert zich als één team op Olympische Spelen

tijd van publicatie Aangepast
AFP

Noord- en Zuid-Korea zijn overeengekomen zich als één team te presenteren op de Winterspelen volgende maand in Zuid-Korea. Ook komt er één gezamenlijk ijshockeyteam bij de vrouwen van Noord- en Zuid-Korea.

De afspraken zijn gemaakt bij het overleg in het grensdorp Panmunjeom. Delegaties van de twee landen kwamen daar vandaag voor de derde keer in tien dagen bijeen. Vanochtend was al bekendgemaakt dat de Noord-Koreanen een 230-koppig cheerleadersteam naar de Spelen sturen.

De gesprekken hebben geleid tot een dooi in de onderlinge relatie. Maar de Noord-Koreaanse weigering om het raket- en atoomprogramma ter discussie te stellen, werpt de vraag op hoe lang die dooi zal duren. Het overleg gaat alleen over de Winterspelen, van 9 tot en met 25 februari in Pyeongchang in Zuid-Korea.

De Noord- en Zuid-Koreanen zullen het Olympisch Stadion als één team binnenwandelen, onder de unificatievlag. Dat gebeurde in 2000 tijdens de Spelen in Sydney ook al Getty Images

De Noord- en Zuid-Koreanen zullen het Olympisch Stadion als één team binnenwandelen, onder de unificatievlag. Voor de voorstellen is nog wel de toestemming vereist van het Internationaal Olympisch Comité.

Noord-Koreaanse kunstschaatsers hebben zich gekwalificeerd voor de Spelen, maar Noord-Korea heeft de deadline laten passeren om ze aan te melden voor Pyeongchang. Het IOC heeft wel laten weten dat de deur nog open staat voor de Noord-Koreanen.

Noord- en Zuid-Korea traden voor het laatst in 2006 in Turijn samen op bij een openingsceremonie AFP

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Tono, waarschuwde dat de wereld niet naïef moet zijn over het Noord-Koreaanse charme-offensief bij de Winterspelen. Hij deed dat in de Canadese stad Vancouver, waar 20 landen zich buigen over de vraag of de sancties tegen Noord-Korea moeten worden verscherpt om het land ertoe te bewegen zijn kernwapenarsenaal op te geven.

Dit is niet het moment om de druk te verlichten of om Noord-Korea te belonen, zei Kono. Het feit dat Noord-Korea nu besprekingen voert met de zuiderbuur kan volgens de minister worden uitgelegd als bewijs dat de sancties werken.

STER Reclame