Noord-Koreaans orkest naar schaatsstad Olympische Spelen
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un stuurt 140 artiesten van het Samjiyon-orkest naar de Olympische Spelen, volgende maand in Zuid-Korea. Het orkest zal een optreden geven in Seoul en in Gangneung, waar de Nederlandse schaatsers zullen strijden voor een medaille. Het orkest bestaat naast tachtig muzikanten uit zestig artiesten die zingen en dansen.
De Korea's spraken vandaag opnieuw over deelname van Noord-Korea aan de Spelen. De landen praatten met elkaar in het Vredeshuis in Panmunjom, de gedemilitariseerde zone.
Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Sport bevestigde dat de landen nog altijd een gezamenlijk vrouwen-ijshockeyteam naar de Spelen willen sturen. Als de IOC dat goedkeurt, zou dat het eerste gezamenlijke Olympische team van de Korea's ooit betekenen. Zaterdag volgen in Zwitserland gesprekken tussen de Korea's en het IOC.
'Noord-Koreaanse Spice Girls'
Een van de deelnemers aan de gesprekken vandaag was Hyon Song-wol, die in Noord-Korea immens populair is. Ze is de leidster van de Moranbong band, een bekende meidengroep. "Je zou ze de Spice Girls van Noord-Korea kunnen noemen", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.
Er was sprake van dat ook ook deze meidenband zou worden meegestuurd met de delegatie sporters naar de Olympische Spelen, zodat de groep daar kan optreden. Maar het is niet duidelijk of dat ook gebeurt. Een van hun grootste hits is het nummer Laten we naar de berg Pektu gaan. "Dat is een heel populair nummer in Noord-Korea. Je hoort het ongeveer ieder uur wel op de radio", zegt De Vries.
Beluister hier het nummer van de meidengroep:
"Het nummer is speciaal geschreven voor westerse oren", zegt De Vries. "Het is dus een soort propagandanummer om buitenlanders een goede indruk van het land te geven." De dames zouden persoonlijk zijn geselecteerd door Kim Jong-un en de groep is opgericht in 2012. De band heeft dan ook veel liedjes gemaakt ter ere van de leider van het land.
De leden van de meidengroep zijn voor Koreaanse begrippen modern gekleed: hoge hakken en korte rokjes. Daarmee wil Kim Jong-un laten zien dat Noord-Korea onder zijn leiding sinds 2011 jong en modern is.
En juist de kleding van de meidengroep is iets waar de landen over spraken, net als de liedjes die ze gaan zingen. Want behalve de vele popliedjes, zingt de groep ook veel Noord-Koreaanse propagandanummers, waarin Kim Jong-un wordt verheerlijkt. Tijdens die optredens dragen ze militaire uniforms en op de achtergrond zijn videobeelden van de leider van Noord-Korea te zien.
"Als de Moranbong band, gekleed in militaire kostuums, optreedt in Zuid-Korea, leidt dat bij veel Zuid-Koreanen tot ongemak", zegt Cheong Seong-Chang, analist bij een Zuid-Koreaanse denktank. "En het zou nog controversiëler worden als er beelden van raketlanceringen of de verheerlijking van Kim Jong-un tijdens hun optredens te zien zijn."
Of de twee Korea's geen belangrijkere zaken te bespreken hebben dan de komst van een meidenband? "Zeker", zegt de Vries. "Die moeilijkere zaken zullen ook besproken gaan worden. Ze hebben vorige week vastgelegd dat er gesprekken op hoog militair niveau zullen plaatsvinden, maar daar is het blijkbaar nog te vroeg voor. Dus worden nu de praktische details over de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Spelen uitgewerkt."
En dat die gesprekken plaatsvinden is volgens De Vries al bijzonder genoeg. "Toen in 1988 de Spelen in Seoel werden gehouden, boycotte Noord-Korea die nog. Dus dit wordt de eerste keer dat Noord-Korea aan de Spelen in Zuid-Korea gaat deelnemen."
Bedankje richting VS viel niet goed
Vorige week bedankte de Zuid-Koreaanse president Moon zijn Amerikaanse collega Donald Trump voor het tot stand brengen van de eerste onderhandelingen tussen Zuid- en Noord-Korea in twee jaar. Daar waren ze in Noord-Korea niet zo over te spreken, vertelt De Vries. "Ze hadden zelfs een soort van gedreigd dat hun komst naar de Olympische Spelen teruggedraaid kon worden."
Want in een verklaring van het staatspersbureau staat: 'Ze moeten weten dat de treinen en de bussen die onze delegatieleden naar de Olympische Spelen vervoeren nog in Pyongyang staan. De Zuid-Koreaanse autoriteiten moeten zich ervan bewust zijn wat de onwelkome resultaten kunnen zijn van hun onbeleefde gedrag.'
"Daarmee wordt dus gewezen naar de complimenteuze opmerking van Moon in de richting van Trump", zegt De Vries.
Toch gingen de gesprekken vandaag gewoon door en woensdag praten de twee landen verder. Eerder zei de Zuid-Koreaanse premier dat hij hoopt dat de Winterspelen bijdragen aan het afnemen van de spanningen tussen de beide Korea's. Deze Olympische Spelen zijn in Zuid-Korea al omgedoopt tot de 'Vredesspelen' vanwege de deelname van Noord-Korea.