De Zuid-Koreaanse (L) en de Noord-Koreaanse delegatie om de tafel AFP

Noord-Korea en Zuid-Korea gaan doorpraten om de onderlinge militaire spanningen te verminderen. Dat is de uitkomst van de eerste ontmoeting tussen officiële afvaardigingen van de landen in meer dan twee jaar.

Zuid-Korea heeft Noord-Korea gevraagd om te stoppen met "vijandige handelingen", een verwijzing naar de recente rakettesten van het land. Noord-Korea zei daarop dat er behoefte is aan een vreedzame situatie op het Koreaanse schiereiland.

Kernwapens niet op agenda

Het Noorden wil evenwel niet met de zuiderburen praten over zijn kernwapenprogramma. Dat gaat Zuid-Korea niet aan, zei de Noord-Koreaanse onderhandelaar, "omdat onze wapens alleen zijn gericht op de Verenigde Staten, niet op onze broeders, China of Rusland".

Wel zal de militaire telefoonverbinding tussen beide landen worden hersteld. Dat is de tweede hotline in een week die weer in gebruik wordt genomen.

Zuid-Korea zei verder op korte termijn herenigingen te willen van families die door de Koreaanse Oorlog uit elkaar gerukt zijn. Maar dat punt werd niet genoemd in de gezamenlijke verklaring na afloop van de ontmoeting.

De gesprekken waren in de grensplaats Panmunjom in de gedemilitariseerde zone tussen de landen. In het dorp werd in juli 1953 de wapenstilstand getekend, waardoor een einde kwam aan de oorlogshandelingen.

Olympische Spelen

Vandaag kwamen de delegaties ook overeen dat Noord-Korea kan meedoen aan de Olympische Winterspelen, die volgende maand in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden gehouden. Het land stuurt onder meer twee kunstschaatsers, kunstenaars en een team van cheerleaders, bestaande uit de "mooiste meisjes van het land".

Er gaat ook een Noord-Koreaans taekwondo-demonstratieteam naar Pyeongchang. Nieuwsuur maakte vorig jaar onderstaande reportage over deze sport, die volgens de voorzitter van de wereldbond kan bijdragen aan de wereldvrede.

Kan taekwondo een verzoenende rol spelen tussen Noord- en Zuid-Korea?

STER reclame