Zuid-Korea (L) en Noord-Korea voor het eerst in twee jaar om de tafel
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea wil delegatie naar Spelen, Zuid-Korea wil familieherenigingen

Noord-Korea heeft in een gesprek met Zuid-Korea gezegd dat het volgende maand een delegatie naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea wil sturen. Het land wil kunstschaatsers, hoge overheidsfunctionarissen en supporters sturen. Het was het eerste overleg met Zuid-Korea in meer dan twee jaar.

Ook Zuid-Korea heeft zijn wensen op tafel gelegd. Zo wil het land op korte termijn herenigingen van families die door oorlog uit elkaar gerukt zijn. Ook wil Zuid-Korea dat er gesprekken op hoog niveau komen over het raketprogramma van Noord-Korea.

Zo schudden Noord- en Zuid-Korea elkaar weer de hand

Dat de landen openstaan voor deelname van Noord-Korea was al bekend. Ze hebben het nu voor het eerst naar elkaar uitgesproken in een direct gesprek. Vandaag wordt nog verder gesproken in de grensplaats Panmunjom.

Vlag

Als Noord-Korea daadwerkelijk meedoet aan de Olympische Spelen, wil Zuid-Korea graag dat sporters uit beide landen gezamenlijk het stadion binnenkomen bij de openingsceremonie.

"Dat gebeurde voor het laatst bij de Winterspelen van 2006 in Turijn", zegt De Vries. "Toen liep een Noord-Koreaanse kunstschaatser naast een Zuid-Koreaanse schaatsster het stadion in. Ze droegen de gezamenlijke Koreaanse vlag: een witte vlag met daarop een lichtblauw herenigd Korea."

Sanctie opheffen

Zuid-Korea overweegt om voor de Olympische Spelen tijdelijk een sanctie tegen Noord-Korea op te heffen om het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders uit dat land mogelijk te maken.

Sinds de recente rakettesten zijn enkele overheidsfunctionarissen uit Noord-Korea niet welkom in Zuid-Korea. Dat land wil nu samen met de Verenigde Naties en andere partijen onderzoeken of die beperking tijdelijk opgeheven kan worden.

Geen vrede

De Spelen zijn van 9 tot 25 februari in Pyeongchang. Deelname van Noord-Koreaanse sporters zou bijzonder zijn, want de landen hebben na de Korea-oorlog (1950-1953) nooit vrede gesloten. Zaterdag noemde een Noord-Koreaanse afgevaardigde bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de deelname van de twee kunstschaatsers aan de Spelen "aannemelijk".

Er zit ook een heel praktisch voordeel aan de deelname van Noord-Korea. De kans op een aanval op de Spelen is dan klein, zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport Do Jong-hwan in november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl