Doet Noord-Korea straks mee aan de Olympische Winterspelen of niet? Om die vraag ging het bij het gesprek van vandaag tussen Zuid- en Noord-Korea. Het was de eerste rechtstreekse dialoog sinds twee jaar. Gastheer Zuid-Korea hoopt dat een deelname van Noord-Korea de verhoudingen tussen beide landen zal verbeteren.

De laatste keer dat Noord- en Zuid-Korea allebei meededen aan de winterspelen, was in 2006 in Turijn. De Zuid-Koreaanse langebaanschaatsster Bo Ra Lee droeg toen de gezamenlijke Koreaanse vlag bij de openingsceremonie. Ze hoopt dat dat scenario dit jaar wordt herhaald, zegt ze tegen correspondent Marieke de Vries:

Bo Ra Lee hoopt op gezamenlijke intocht bij Olympische Spelen

Bo Ra Lee mocht in 2006 de gezamenlijke Koreaanse vlag dragen omdat ze klein was en dus niet met kop en schouders boven de kleinere Noord-Koreaanse sporters zou uitsteken.

Haar ervaringen met de Noord Koreaanse sporters in Turijn hebben haar verrijkt, zegt ze. "In het begin dacht ik dat het enge mensen zouden zijn, maar ze zijn net als wij hele vriendelijke, openhartige en vrolijke mensen."

Ik hoop dat ze mee mogen doen.

Bo Ra Lee, oud-olympiër voor Zuid-Korea

Internationaal wordt een eventuele Noord-Koreaanse deelname aan de Spelen vooral gezien als een goede stap in de richting van een betere relatie met het geïsoleerde land. Bo Ra Lee ziet dat ook zo: "Door de deelname van de Noord-Koreaanse sporters wordt er een brug geslagen en daardoor zouden de verhoudingen tussen beiden landen kunnen verbeteren. Ik hoop dat ze mee mogen doen."

STER reclame