Hollandse Hoogte | Ritzau Scanpix
NOS NieuwsAangepast

Puzzelstukjes compleet: zaak tegen Deense uitvinder kan nu écht starten

 • Rolien Creton

  correspondent Scandinavië

 • Rolien Creton

  correspondent Scandinavië

Uitvinder Peter Madsen was de trots van Denemarken, bekend door zijn zelfgebouwde onderzeeboten en raketten. Vandaag eist het Deense OM levenslang tegen de uitvinder wegens moord op de Zweedse journaliste Kim Wall.

Het OM is ervan overtuigd dat Madsen de Zweedse journaliste Kim Wall vermoordde op de onderzeeboot, het lichaam in stukken zaagde en deze vervolgens in zee gooide om zo bewijsmateriaal te verbergen.

Er is één moment dat bij veel Denen op het netvlies staat gebrand: de Deense onderzeebootbouwer Peter Madsen, zoals altijd gekleed in een groene overal, is net gered op zee nadat zijn zelfgebouwde onderzeeboot Nautilus, 18 meter lang, is gezonken. Vanaf een zeilboot steekt Madsen zijn duim op naar journalisten: "Ik ben oké!"

 • Speurhond Ben vond lichaamsdelen journaliste Kim Wall
 • NOS
  Dit is Ben, Zweedse springer spaniel en waterlijkhond. Ben kreeg een sleutelrol in het onderzeeboot-mysterie.
 • NOS
  Deze twee waterlijkhonden, Ben en Cross, vonden met hun speurneus de verdwenen lichaamsdelen in het onderzeeboot-mysterie in de zee.
 • NOS
  Rechercheur Johan Esbjornsson en zijn hond Ben.
 • NOS
  Oefenterrein van rechercheur Esbjornsson en hond ben, in een meertje op het platteland in Zuid-Zweden
 • NOS
  De onderzeeboot-zaak was de eerste keer dat hond Ben op open zee werd ingezet. Een ingrijpende ervaring. Sindsdien neemt de rechercheur Ben op schoot nadat hij een oefening heeft volbracht

Met een goudkleurige isolatiedeken in zijn ene hand, een flesje water in de andere, praat Madsen rustig met politieagenten over zijn gezonken onderzeeboot en over de Zweedse journaliste die mee was.

Madsen vertelt dat hij de journaliste de avond ervoor heeft afgezet aan de kade. Op weg naar de politieauto praat Madsen bereidwillig met een Deense tv-journalist, die met hem meeloopt: "Hoe gaat het met je?", vraagt de journalist. "Goed, maar ik ben een beetje triest." "Triest?", vraagt de journalist. "Ja, dat is logisch, het was heel ingrijpend om Nautilus te zien zinken."

AFP

De journalist vraagt of Madsen de onderzeeboot weer naar boven kan halen en Madsen vertelt met een bezorgd gezicht dat hij dat betwijfelt omdat het een fortuin zal kosten. "Nu wil ik alleen maar mee met deze politieagenten", zegt hij. De goudkleurige reddingsdeken fladdert in de wind, een cameraman valt er bijna over en Madsen verontschuldigt zich beleefd. Weinigen hebben op dat moment een gevoel van onraad bij Peter Madsen.

Het beeld dat de onderzeebootbouwer in die korte tijd heeft neergezet is die van een aardige, gepassioneerde man, die zojuist de Nautlilus, zijn levenswerk, heeft verloren, maar blij is dat hij zelf nog in leven is. Een man die onthutst is door wat hem is overkomen, maar onder alle omstandigheden de rust bewaart.

Facebook
Kim Wall

De dagen daarna komt een heel ander beeld van de beroemde Deense uitvinder naar voren. Dan wordt duidelijk dat Kim Wall vermist wordt. De politie heeft de camerabeelden bekeken van de plek waar Madsen haar zou hebben afgezet. Niet lang daarna verandert Madsen zijn verklaring: er zou een vreselijk ongeluk zijn gebeurd.

Madsen staat op het dek en houdt het zware luik voor de Zweedse journaliste open. Door de golven glipt het luik uit zijn handen en komt het op het hoofd van Wall terecht. Wall stort naar beneden en is op slag dood. Madsen is in paniek en valt uiteindelijk in slaap. Als hij wakker wordt, besluit hij haar een zeemansgraf te geven en haar lichaam in zee te gooien, aldus de nieuwe verklaring van Peter Madsen.

Veranderende verklaringen van Madsen

Als de torso van Kim Wall bij de kust ten zuiden van Kopenhagen aanspoelt, valt ook deze verklaring in duigen. De longen van Wall blijken lek gestoken en de romp is verzwaard met een stuk metaal om te voorkomen dat deze boven zou komen drijven. Aanvankelijk ontkent Madsen dat hij het lichaam zou hebben verminkt. Maar als de politie in de weken daarna de vijf resterende lichaamsdelen vindt, verandert Madsen opnieuw zijn verklaring. Ja, hij heeft het lichaam verminkt en in zee gegooid. Maar Kim Wall zou door een koolmonoxidevergiftiging zijn omgekomen.

De vondst van alle lichaamsdelen van Wall is belangrijk voor familie en naasten, vertelt de Zweedse rechercheur Johan Esbjörnsson, die samen met zijn hond Ben deelnam aan de zoektocht op zee. Maar ze zijn ook essentieel in de komende rechtszaak, die op 8 maart begint. "Zoals zo vaak geldt: geen lichaam, geen zaak", aldus Esbjörnsson. "Deze puzzelstukjes zijn nodig om de dader te kunnen veroordelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl