Visionaire Deense uitvinder 'had er alles voor over om doel te bereiken'

Aangepast
Reuters

"Een liefdevol persoon die aan anderen denkt", zo omschrijft de Deense journalist Thomas Djursing hem. Vrienden en naasten die nu interviews geven over Peter Madsen, kunnen moeilijk geloven dat de uitvinder de Zweedse journalist Kim Wall zou hebben vermoord.

Djursing schreef tientallen artikelen en het boek 'Raket-Madsen' over de Deense uitvinder, entrepreneur en duikbotenbouwer. "Het verbaast me niet dat hij is aangeklaagd, maar hij is nog lang niet veroordeeld", zegt hij tegen de Deense publieke zender TV2. "Als blijkt dat hij het heeft gedaan zou dat een enorme schok voor me zijn, na alles wat ik over hem weet."

Het boek dat Thomas Djursing over Peter Madsen schreef

In het boek vertelt Djursing over Madsens bijzondere jeugd. Hij groeide op bij zijn vader in Høng, een klein plaatsje op het eiland Seeland. The New York Times schrijft dat zijn vader timmerman was en barakken en bunkers bouwde voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Ruimtevaart

Madsen ontwikkelde al vroeg een interesse voor ruimtevaart. Hij was 15 toen hij het kantoor van de Deense ruimtevaartorganisatie binnenliep en zichzelf voorstelde aan mensen die hem later zouden helpen met de ontwikkeling van zijn eigen raketten.

"Er was een moment dat ik twee uur lang met een ingenieur aan het praten was over een hoge concentratie waterstofperoxide. Ik kreeg zoveel informatie, hij had niet door dat ik pas 15 was", vertelde Madsen aan Djursing.

Ondertussen ging Madsen nog gewoon naar school. Daar sprak hij in de pauzes met leraren scheikunde en natuurkunde over raketvloeistoffen, of ging hij in de bibliotheek lezen over ruimtevaart en maanlandingen. Na de middelbare school ging hij naar de universiteit - maar maakte zijn studie nooit af. Hij werd in die tijd een lokale beroemdheid, geliefd om zijn ambities en innovaties.

De UC3 Nautilus begin deze maand AFP

CV Peter Madsen

De 46-jarige uitvinder is getrouwd en heeft geen kinderen. Zijn sociale leven is beperkt: hij heeft weinig vrienden. Hij noemt zichzelf een inventrepaneur: "iemand die extreme machines ontwerpt, samen met ontwerpers en technici".

Madsen is de bedenker van de UC3 Nautilus, de onderzeeboot die zonk voor de Deense kust nadat Madsen er met Kim Wall in ging varen. "Het is de grootste onderzeeër ooit die in eigen beheer werd gebouwd", zei hij zelf bij de presentatie in 2008.

Tijdens een renovatie van de boot tussen 2014 en begin van dit jaar, kreeg Madsen ruzie met vrijwilligers die hem hielpen. Hij verbrak de samenwerking en werd de enige eigenaar en schipper van de duikboot.

Na de bouw van de UC3 Nautilus richtte Madsen zich op de ruimtevaart. Hij startte het Rocket-Madsen Space Laboratory, een organisatie die volledig draait op donaties. Daarmee wil de uitvinder een raket lanceren vanaf een drijvend platform in de Oostzee.

Madsen hield er meerdere lezingen over, onder meer op evenementen van TEDx. "Laat je dromen werkelijkheid worden", was de naam van een lezing die hij in 2015 hield in Litouwen.

Zijn eerste raketlancering, toen hij nog een tiener was, was eigenlijk een ongeluk. De raket landde op het terrein van een nabijgelegen machinefabrikant. Zijn tweede lancering mislukte ook, toen kwam de raket in de tuin van een verpleeghuis terecht.

De derde lancering was een succes: de raket kwam neer in een stuk gras achter zijn school. De raket bereikte een hoogte van zo'n 330 meter voordat hij naar beneden kwam. Madsen was toen 15 jaar.

1/2Peter Madsen praat de ochtend na de verdwijning van Wall met een Deense agent AFP
2/2Peter Madsen spreekt tijdens een business evenement in Kopenhagen Reuters

"Peter Madsen heeft eenvoudige oplossingen gevonden voor grote problemen en werd zelfs een inspiratie voor professionele raketingenieurs over de hele wereld", zegt journalist Djursing in interviews over Madsen. "Een toegewijd persoon die volledig geobsedeerd is door onmogelijke projecten. Of het nou gaat om onderzeeërs bouwen of een raket, Madsen had er alles voor over om zijn doel te bereiken."

Djursing wil op dit moment geen interviews meer geven. "Ik trek de stekker er even uit", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Na diverse interviews geeft Djursing aan even mediapauze te nemen Facebook

"Ik ben dichtbij Peter geweest in de periodes waar ik artikelen en een boek over heb geschreven", schrijft Djursing. "Ik heb geen antwoorden op vragen over details van dit mysterie."

Want de vraag blijft: wat is er gebeurd met journaliste Kim Wall, aan boord van de duikboot?

Anderen over Peter Madsen

"Ik geloofde in mijn broer en ken hem niet als een potentiële moordenaar en leugenaar." - Madsen's halfbroer Benny Egesø.

"Ik weet zeker dat hij dit niet heeft gedaan." - Een vriendin van Madsen.

"Er bestaat geen twijfel over, we zijn allemaal geschokt." - Een medewerker van Madsen's ruimtevaartcentrum.

"Madsen heeft een zachte, artistieke kant. Hij is een heel liefdevol persoon en denkt aan anderen." - Journalist Thomas Djursing.

"Hij vindt dingen vooral interessant als mensen zeggen dat iets onmogelijk is. Als het makkelijk is hebben anderen dat vast al gedaan." - Søren Nørby, historicus en onderzeeër expert van de zeevaartacademie.

Maar naast bewondering van collega's en naasten, heeft Peter Madsen ook een reputatie van iemand die onrustig en zwaarmoedig is. In zijn carrière heeft hij meerdere aanvaringen.

"Hij heeft enorme toewijding voor zijn werk en heeft daarmee niet altijd vrienden gemaakt", zegt Djursing. "Hij heeft moeite met samenwerken, maar over het algemeen zijn mensen hem dankbaar voor geweldige ervaringen met hem."

Conflicten

Naast het conflict met vrijwilligers tijdens de renovatie van zijn duikboot, valt nog een ander incident op. Madsen is de oprichter van de Copenhagen Suborbitals, een organisatie die als doel heeft mensen door de ruimte te laten vliegen in een zelfgemaakte raket.

Samen met Kristian von Bengtson, voormalig ontwerper voor NASA, werkt hij in een schuur op een verlaten scheepswerf bij Kopenhagen aan de raket. Maar na zes jaar, in 2014, stapt Madsen door een conflict uit de organisatie.

Documentairemaker Max Kestner volgde het duo zes jaar lang tijdens het project. De film Amateurs in Space wordt volgende week uitgezonden op NPO2.

Trailer Amateurs in Space

Er wordt ook steeds meer bekend over het slachtoffer, Kim Wall. De BBC schetste een profiel van de journaliste.

Ze groeide op in Trelleborg, een dorp aan de zuidkust van Zweden. Ze studeerde internationale betrekkingen aan de universiteit van Londen en haalde een master journalistiek aan de prestigieuze Columbia University's School of Journalism in New York.

Mensen die haar kenden omschrijven haar als een gedreven maar bescheiden journalist. "Ze was een intellectueel, erg bereisd en had veel interesses."

Kim Wall Facebook

Familie van Wall schrijft in een brief aan TV2 dat de 30-jarige journaliste op veel gevaarlijke plekken heeft gewerkt, zoals Uganda, Kenia en Noord-Korea. "We zijn vaak bezorgd geweest om haar."

De familie noemt het "zwart ironisch" dat ze juist op zo'n ogenschijnlijk veilige plek om het leven is gekomen.

STER Reclame